EditSzkopje Creative Commons License 2019.04.10 0 0 125

Sziasztok!

 

Szkopjében élek és turizmusban dolgozom, egy-két tanács a Szkopjéba látogatóknak:

 

Nagyobb csoport esetén olcsóbb kisbuszos reptéri transzfert előrendelni van erre több cég, akit érdekel írjon bátran és megosztom. A reptéri taxi ára fix 1200 denar vagy 20 euro, így lehúzás nem fordulhat elő. 

 

Vodno-hegyre érdemes legalább a felvonóig busszal (vagy taxival) menni és onnan több hosszabb-rövidebb túraútvonal vezet fel a kereszthez. Túrázás helyett a felvonó 60 denarert felvisz (1eur). Hétvégén ingyenes buszok járnak (25, 25A és 25B) a felvonóig, hétköznap pedig a buszjegy ára 35 dénár és csak a 25-ös busz közlekedik. 

 

Matka kanyon csodaszép, nem érdemes kihagyni! A 60-as busz közlekedik Szkopje és Matka között, sok helyen megáll és ezért elég hosszú a menetidő, kb. 40 perc. A buszjegy ára ugyanannyi, mint a vársoson belül, 35 dénár. 

 

Tömegközlekedés:

A buszokon feltöltőkártyával lehet utazni, nem papír-alapú jegyekkel. Ezeket a plasztik kártyákat ('Skopska karta') a városban több buszmegálló közelében található zöld kioszkokban lehet megvenni. A 'szkopszka kártya' ára 150 dénár és ebben már 3 út benne van, ha ezt elhasználjuk, a kioszkokban lehet feltölteni.