jazzcool1,2 Creative Commons License 2019.04.07 -2 9 108678

BUD-OSL 04.05-én, A321, kb 50%-os load factor, időben indulás, érkezés utashídra, illetve a gyorsabb utascsere érdekében a gép hátsó részén helyet foglalók lépcsőn szálltak ki.

 

Vonat 105 NOK (egy korona kb 33 Ft), az érvényesítéstől 2 és fél óráig használható, azaz kb két órányit így már Oslóban a helyi közlekedési eszközökön (villamos, metró, busz, hajó). Ezt ki is használtuk, mert villamossal kimentünk a Vigeland Szoborparkba. Onnan gyalog vissza, közben 13.30-kor - elég uncsi - őrségváltást láttunk a királyi palota előtt. Az Opera épülete viszont nagyon klassz, érdemes megnézni, ahogy a környék különleges, modern épületeit is.

 

Másnap vettünk napi, 24 órás közlekedési jegyet (108 NOK), és az 1-es metrónak kimentünk a végállomásáig, mert különlegesen szép vonalat jár be, közel 500 méter magasságig megy fel, kanyarog össze-vissza, azaz kb hegyi vasútként, ahogy elhagyja a belvárost. Kiszálltunk Holmenkollen állomásnál, hogy megnézzük a híres sisáncot. Majd vissza a városba, és mentünk egy kört a szigeteket érintő hajóval, ez kb 60 perc. Majd kb végig sétáltunk a tengerparti promenádon, ahol a gyönyörű napsütésben, plusz szombat volt, rengetegen voltak. Ez egy kb 9 km-es út, szép időben szerintem kihagyhatatlan. Este az utolsó, 8 órás hajóval mentünk még egy kört :-) 

 

Vasárnap reggel 04.07-én, aztán vonattal ki a reptérre, a jegy most csak 82 NOK volt, mert még érvényes volt a 24 órás helyi jegyünk, amihez lehetett venni kiegészítő jegyet..

 

Szállás P-Hotels volt (149 EUR, kettőnknek, két éjszakára, egyszerű reggelovel, a város közepén, előtte villamos, alatta meg metrómegálló, de elvileg Holmenkollen kivételével minden gyalog is bejárható. Mindkét nap amúgy kb 20-20 km-et gyalogoltunk. 

 

Hazafelé is A321 volt, de a load factor most már 80% felett volt. 

 

Menjetek Ti is! :-) Még most is halomban állnak a 3190 Ft-os jegyek, akár a következő hétvégére is.