Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2019.04.03 0 0 15902

"Valami speciális anemosztát kell hozzá?"

 

Minden olyan anemosztát tudja ezt a trükköt, amelyik nem nyalábolja (távolra eljuttatva), hanem szétszórva a szoba levegőjével egyenletesen elkeveri a befújt hideg levegőt.

 

Ha az anemosztát a szoba sarkában, három fal találkozásánál van, akkor a másfél méteres sugarú (nyolcad) gömb térfogata közel 1800 liter!  Tehát ha okosan választottál anemosztátot, akkor 1800 liternyi (1,8 köbméter) helyed van a levegőben, hogy egyenletesen elkoszlasd a lyukon másodpercenként beáramló mondjuk 8-16 liternyi (kb század annyi) hideg levegőt.

Ha a befújás nem a leg-sarokban van, hanem két sarok között, akkor az 1800 liter helyett már 3 600 liternyi légtér áll rendelkezésedre a levegők összekeveréséhez.

 

De a gömb (nyolcad-gönb) forma csak a legegyszerűbb példa volt: minden lakásban meg kell találni a légtérben azt a térbeli alakzatot , ahol soha senki nem tartózkodik TARTÓSAN, ezért megengedhetjük ott, hogy ott egy kicsivel hűvösebb legyen a légkeverés miatt. A gömb mellet a másik leggyakrabban használható légtér-alakzat egy legyező forma a mennyezet alatt, vagy egy fal mentén.

Előzmény: asci (15901)