pokobra Creative Commons License 2019.04.02 0 0 10598

A sumer jeleknek több jelentése is van.

 

Nyilvánvaló, hogy a kereszt, az X és a körbe zárt kereszt, vagy X három különböző jel és a más, pár és Föld jelentés mellett további jelentéseik is vannak. Például a dingir "isten" jelentés kötődik a kereszthez s abból a székely írás "d" betűje könnyen magyarázható. 

 

Arról lehet szó, hogy a kereszt és az X istenjelkép s az istennek különböző tulajdonságai vannak.

 

Például lehet egyszerre a világ közepe (az X hieroglifa Bél isten neve, innen az X alakú jel "b" hangértéke a székely írásban) s ezt látjuk a Föld jel közepén. Azért jelenti a Bél szót, mert az isten a világ közepe. 

 

Ha ez az isten egyúttal kettős is, akkor lehet "mas" és "par". Mellesleg Tollaskígyó ikertestvére nő? Mert ha nem nő, akkor felmerülhet a Gemini "Ikrek" csillagkép is, mint lehetséges magyarázat. Csak nem tudom, hogy ez a csillagkép szerepel-e az indián mitológiákban és hogyan. A lapp mítoszokban az Orion (Nimród) a két fiával (Gemini, azaz Hunor és Magor) üldözi a csillagszarvast. Azt is tudom, hogy az indiánoknál az Orion szintén vadász, tehát van esély arra, hogy a Gemininek is hasonló (ikrek) jelentése lehet náluk is.

Előzmény: kitadimanta (10521)