pokobra Creative Commons License 2019.04.01 0 0 10582

A veleméri világmodell negyedei az "eget tartó fa/folyó" ábrázolási konvenció példái. Lásd az ábrán! A fa/folyó azonos a Tejúttal.

 

Az alul és középen lévő kacskaringó az égig csapó hullámtaraj, azaz a Tejút, az égi folyó jelképe. Ennek a hangalakja jó, ebből lett a székely írás "j" betűje. A jelentése hármas: jó, isten és folyó. Ez a jel megtalálható a 15-20 ezer éves Mas d' Azil-i jelek között a Pireneusokban és Amerikában is, meg a közbeeső területeken is. Ebből következően egy központi őshazából (a Közel-Keletről) vitték szanaszét kb. 45-50 ezer évvel ezelőtt. A Kárpát-medence nem lehetett ilyen központi őshaza, mert innen senki sem ment Amerikába, innen nem vihették Amerikába. A Közel-Keleten egyébként egyetlen 45-50 000 éves jel sem maradt fent, ezért azt, hogy itt találták fel a kacskaringó alakú jelet, arra csak kikövetkeztetni lehet. 

 

A kacskaringó alakú jel fölé boruló ív az égbolt jele. 

 

Semmi köze a jin-janghoz. Az ábra azért fekete-fehér, mert ezzel a két színnel rajzoltam le a ládát, ami egyébként szines volt és mindeféle szinek voltak rajta, csak éppen fekete és fehér nem volt köztük. A színes fényképet egy osztrák fiatalember készített és küldte el nekem, de azóta elveszett.

 

A veleméri világmodell frank és indián párhuzama

https://vargagezairastortenesz.blogspot.com/2019/03/a-velemeri-vilagmodell-es-eget-tarto.html

 

 

Előzmény: ketni (10577)