_Berci Creative Commons License 2019.04.01 -4 0 346991

 

Nem kell ezt a tarsalgast annyira komolyan venni! Plane nem erdemes veszekedni ... ezt pl. az idö soran belattam (nem tegnap).

 

Amiket irsz, meg nem alljak meg a helyüket.

 

Az Energiewende egy hosszas folyamat. Ha mar valamit kritizalni kell, akkor az az, hogy pl. a fütes területen kicsi az elörelepes. Az energiagyartasnal pedig elörebb tart a mutatvany ... ugynis "növekedeifolyosokat" lehet rajzolgatni ... azon nem all rossz helyen a mutatvany. A HVDC vonalak meg epülnek. Mivel föld alatti lesz, ezert ~30%-kal dragabb lesz ... igy a hozzavalo píz kiizzadasa se megy rövidebb idö alatt.

 

Az EV nem eröltetes, hanem az egyetlen technologia, amivel hosszabb tavon elöbbre lehet jutni. Az összes egyeb (pneumatikus, hidraulikus, hidrogen/fuel_cell) ...) meghajtas egyelöre marginalais, vagy meg az se. Ha pedig NEM csinalunk semmit se, akkor marad a "business as usual", ami szinten nem megoldas. 

 

A ´20-as evekre eleg lesz a mobilizacio atallitasa, a megujulok döntö ternyerese, ... Ezeken a területeken (annak ellenere, hogy altalaban nemet adatokat szoktam berakni) Europa szamit. Mas területekre csak indirekt modon tudunk valamennyire hatni (India, Kina).

 

Passziv haz.

Ha meg emlexel, akkor a passziv haz energiafogyasztasa ~15 kWh/m2/ev. Nos, Nemetorszagban a hazakat jelenleg 70-re epitik ... van kicsi tamogatas az 50-re (egy altalanos haze pedig 150-250). Hat, ez igy lepeget. Nem irhatod elö marol holnapra, hogy csak passziv haz epithetö ...

 

A gond inkabb ott van, hogy sok, nem elegge fejlett orszag nem engedheti neg maganak, hogy nagyobb lepesekben haladjon. Vagyis az atallashoz kellenek adottsagok, amelyekkel so orszag nem rendelkezik (az adottsaghoz tartozik a tudati hozzaallas is). Pl. atomenerian lehet ugyan rugozni, de tudjuk, hogy az nem vezethet a globalis megoldashoz ...

 

Előzmény: kobab (346988)