CsidoYill Creative Commons License 2019.03.30 0 2 4002

Sziasztok!

Márciusban 3 éjszaka, 4 nap + 1x vissza Görögből Gazimagusaba. 

Nagyon klassz volt az utazásunk, csak kevés volt! :)

Amit másképp csinálnék: az itthonról eltervezett ott töltött időhöz még minimum 2-3 napot hozzá tennék. Miért? Mert hiába terveztük el, hogy merre, és mit nézünk meg, sorozatosan elcsúsztunk az idővel. Nagyon szép helyek vannak, mi útközben majd mindenhol megálltunk, lekanyarodtunk strandokat, partokat, falukat nézni, a Karpaz félszigeten a csacsikkal is sok időt eltöltöttünk -több helyen találkoztunk velük, répát vittünk, ettettük őket - elmentünk teljesen a félsziget végéig, a kőtábláig, megmásztuk a Szt. Hilarion-t, egészen a legtetejéig (732m), megnéztük a Bellapais Manastiri-t.

Viszont a szálláshelyek betervezettsége miatt már nem volt időnk a Buffavento Castle-ra.

A Karpaz félszigeten útközben beleakadtunk egy Tulipán-ünnepbe Avtepe-ben. Török folklór, ott sütött göreme, fánkok, mindenféle egyéb finomságok.

Girne szuper város, a vár környéke nagyon tetszett. Gazimagusa is klassz, és a Petek cukrászdában isteniek a sütik! Nicosiában is voltunk, klassz a Karavánszeráj épülete, a Selimiye Camii, a "csarnok", érdekes volt a drótkerítéses rész, ill a határ is, de a város hangulata tetszett, ill a madáretetős díszítésű kis utca, a falfestések. Erre a városra fél nap sztem elég. Kivéve, ha gyalogosan sétálgatunk át a határon, és a görög részt is innen nézzük meg.

Dipkarpazban is megálltunk egy órára.

Amit másképp csinálnék, jobban felkészülnék Lefke és Güzeyurt környéki látnivalókból. Felmentünk egészen Sadrazamköly-ig.

Lapta-ban volt az első szállásunk a Club Aldaban, majd Girne külvárosában a Sun Rays Hostel, azután Trikomóban az Edelweiss Residence -sötétben alig lehet megtalálni, és a google is rossz helyre visz - . Girnében többet kellett volna maradni, nekünk ez a város tetszett a legjobban, és egyet még a Karpaz félszigeten. 

Az autó - Nissan March-ot kaptunk - az autotrustcyprus.com -on béreltük. Yiannis -sal leveleztünk előtte, de vhogy kiesett a fejéből, hogy mi Északra is mennénk.. amikor a páfoszi reptéren megkérdeztük, hogy kell e vmi doksi ahhoz, hogy Északra menjünk, azt mondta nem kell, de Északról ne telefonáljunk neki! :) A March kissé ütött kopott volt, nem volt kalaptartója sem. A bőröndjeink így láthatóak voltak, ill a hátizsákok a hátsó ülésen. És nem történt semmi hálistennek! Pedig mindenhol ott hagytuk a kocsit. 

Yesilirmaknál mentünk át Északra. 35 Euro a kötelező biztosítás. Ki volt rakva egy tábla, amin 25 Euro szerepelt a szgk-nak, ennek ellenére a biztosítós srác 35-öt számolt. Azt magyarázta, hogy nincs 3 - 4 -5 napos biztosítás, csak havi. És mutogatta a monitort...  Minden határáplépésnél a görögök sokkal jobban kérdeznek, és nézik a csomagokat. Alkohol és cigi után érdeklődnek, de minden gyorsan megy.  

Az utak jók, kivéve a Karpazon. Ott vannak rossz részek. De lehet haladni. 

Vodafone REDes vagyok, így végig volt internetünk. És jól működött! Egy két hely volt csak, ahol nem volt rövid ideig térerő. 

A bal oldali közlekedés könnyen ment. 3x-4x volt ablaktörlő az index helyett, és ennyi. A körforgalom sem okozott problémát. 

Nincsen nagy forgalom, talán csak a városokban néha, de simán megy minden.

A mi véleményünk: Nyugodtan mehet mindenki az Északi részre! :) A Waze is működik.