sako Creative Commons License 2019.03.24 -1 0 95073

Érdekes megállapításaid vannak. Igen , "dögnehéz" a D-75 légpuska. És a FWB 300, valamint az Anschütz 380? 

A nehéz- könnyű témához lenne egy kérdésem: Vajon miért ekkora súlyúak ezek a verseny vasak? Miért maximálták a szabályokban az 5 kg súlyhatárt? És ezt miért pont a 10 méteres olimpiai számot lövők tették?

Magyarországon szinte mindenki ért a lövész sportokhoz, ugyanúgy mint a focihoz. Csupán az a baj, hogy ez a tudás nem a szakmától, hanem a haveroktól- ismerősöktől származik.  Annyi szakmaiság van benne, hogy a célt el kell találni. De már arra nem terjed ki, hogy a lövészet elméletét alkalmazza. Ha egy verseny légfegyvert a lövész a szabályos testtartásban fogja, egyáltalán nem lesz nehéz az 5 kg, mert nem a súlyt tartja a kezével!

 

Jó párszor leírtam: Nagyon kis befektetéssel, kb 2000,-Ft-ért megvehető a Sportlövészet módszertana és eszközei című könyv, akár közvetlenül a szerzőtől, aki a káli lövészklub vezetője. Néhányan megfogadva ezt a tanácsot, megvették és elolvasták. Elkezdték alkalmazni az ott leírt okosságokat és azonnal megmutatkozott az eredményeiken. Kis befektetéssel, nagy hozam. :-)

Ha kell valakinek, megadom az elérhetőségét. Esetleg tudok is adni egy-két példányt.

 

A hobbilövésznek elég ha eltalálja a sörösdobozt? És ha már minden lövésre eltalálja, egy idő után nem a feliratok betűire fog célozni?  Ki mit szeretne: Minden találat  a cél közelében , vagy minden találat lehetőleg ott legyen ahova céloztam. Ezt  bizony tanulni kell, ezért tenni kell. Persze elképzelhető, hogy vannak akik már így születtek, hogy beléjük van kódolva ez a tudás.  :-)

 

Egy egyszerű történet: Volt itt nálam egy vadász ember és a párja. Lőttek egy D-75-l a kertemben. A vadász  az ő megszokott stílusában. A párjának elmagyaráztam, hogy hogyan próbálkozzon. Ő megfogadta a tanácsokat és a találataival lealázta a nagy vadászt. Aztán kipróbáltak más rúgós légpuskákat is. És a hölgy volt abban is a nyerő! Az okok a fentiekben keresendők. Más  tűzfegyverrel vadászni egy aránylag nagy célra és más légpuskával lyukba lyukat lőni.

Előzmény: Putyika007 (95072)