kormi07 Creative Commons License 2019.03.23 0 0 178100

Urak

Seat Toledo '98 AFN piszkosszürke, klíma, abs, 2lufi, el.tükör, közp.zár, 4 el.ablak, el.külső tükör, első-hátsó ködlámpa, mind gyári(ne nevess, még fontos lehet).

A kérdés: biztitábla jobb felső sarkában lévő relé mit kapcsol(sima 4 lábas záró)?(kép is lesz)

Jelenség: levett gyújtás, felkapcsolt helyzetjelző esetén, ha bekapcsolok valamilyen fogyasztót, amit az X relé lát el villannyal, akkor ez a relé jobb esetben meghúz, ha ablaktörlő szakaszost kapcsolok, akkor elkezd zümmögni az intervallum relé, merültebb aksinál csak zümment egyet - nem életbevágó hiba, csak zavaró.

Amit sikerült kideríteni: a relé 30, és 86 lába közös, állandó áram van benne, a féklámpa biztijéről kapja(szín piros-sárga).

A relé 85-je az a ködlámpa kapcsoló tápjával közös(nem innen kapja, hanem a táblában a 10-es helyen levő relétől), szín szürke-sárga.

A relé 87-je fehér-sárga, és nemtudom hova megy, kötegben eltűnik, test-pozitív nincs benne, áramot nem vesz fel.

A jelenség oka: Ha felkapcsolom a helyzetjelzőt, akkor egyúttal a ködlámparelé is meghúz, tápot ad a ködlámpakapcsolónak - de ugye levett gyújtásnál ennek nincs tápja, amit az X relétől kapna, viszont így összeköti az X relé elmenőjét a ködlámpakapcsoló tápjával - ami ugye a kérdéses jobb felső relé vezérlőszála is - és így a(jobb felső) relé, ha felkapcsolok ködlámpát/fűtőmotort/ablaktörlőt, akkor meghúz, vagy csak simán átfolyik annyi áram rajta, ami zizegteti az ablaktörlőrelét.

Nem igazán értem a működését sem, ha van gyújtás, akkor mindkét vezérlőszálon pozitív van, ergo nem húz meg, ha nincs gyújtás - és nincs felkapcsolva belső venti, vagy ablaktörlő - akkor az egyik vezérlőszál lóg a levegőben, ergo szintén nem húz meg?!(mi a fenét kapcsolhat?)

Nincs kókányolva a biztitábla, az egyetlen nem gyári dolog a futóvisszajelző benne.

Data/esi/guglin már kerestem, sokra nem mentem.

Innen szép nyerni, előre is köszi a törődést:-)