zöldeskékek Creative Commons License 2019.03.22 0 0 547

 Akkor elemezzük csak ez  az állítást  !

 

 "Ez azt jelenti, hogy a budapesti bérlakások csaknem 10 százaléka nincs kiadva különböző indokok, főként azok lakhatatlansága miatt. A mai trend, sőt mondhatjuk azt, hogy a tapasztalat is azt mutatja, igazán jó befektetésnek számít az ilyen elhanyagolt ingatlanok felvásárlása, "

 úgy általában  nem csak a budapesti bérlakásokra hanem az összes magyarországi lakásra meg lehet állapítani, hogy a  10  … sőt talán 15   % -uk nincs használva.

 Na vajon miért ?

 van Mo.-on 4,2 millió lakás... az egész országban, ennek legyen mondjuk,... nos átlagoljunk   12 ,5 % -a éppen nem használt nem lakik benne senki. Hirtelen a 'jólelkek'  feljajonganak , hogy micsoda skandallum, adjuk oda az épen  lakással nem rendelkezőknek (könnyű a másét  valakinek oda adni )

  T ehát   van  4,2    millió x  0,125  = 520 ezer éppen nem használt  / nem lakott lakás. nagyon nagy szám, főleg a demagógoknak.

 Az 520 ezerből  : 

 vagy  50 ezer ami állami tulajdonban van  országszerte … tartalékolva katasztrófákra  átmeneti segítség nyújtásra ( tűzeset  , földrengés , árvíz stb ) ezeknek tehát eleve üresen kell állni.

 Van  Mo.-on 3200 település  10 db ilyen lakással számolva az már 32 ezer... nyilván nagy településen több is van.

 A másik szám   az éppen felújításra váró de már nem lakott lakás.. az is  olyan 50 -60 ezer, aztán van ami már nem felújítható , de még nincs lebontva  . van vagy 35 ezer.

 Van vagy  60 -70 ezer ami papíron üres a valóságban bérlő használja.

Ez eddig :  50 + 55  + 65  = 170  ezer  , aztán van vagy  70 -80 ezer ami üres, de kiadni nem lehet, mert olyan helyen van ahol a bérlő még   2 -3 ezer ft -ot se adna  a bérleményre... új - és ó - migráns persze ingyen nagyon szívesen használná. Van biztos  50 - 60 ezer  másodlakás, ami találka helyre szolgál, vidéki pihenő célra vagy fordítva vidéki nagy házzal rendelkező fenntart  nagyvárosban egy kisebbet sok féle célra … kiadni nyilván nem akarják. Mennyi eddig ?    Úgy 300 ezer.

 És mi van a maradék 220 ezer üressel ami jó, jó helyen van mégis üres  ??

 Pl. a tulaj nem akarja kiadni, mert fél hogy a lakó, lelakja  nem tudja kirakni meg ezer más ok. Tehát fél a bérbeadói szituációtól.

 És miért fél ??  Hát  Mo.-on olyan a jogrend idestova 100 éve , hogy a bérlő felé húz... nem kicsit, hanem nagyon.

 Van  vagy  5 -6 ezer renítens bérlő aki ha neki felmondanak, már csak azért se megy ki.... majd esetleg   egy  2-3  éves bírósági procedura után.

 Addig is ingyen lakik,  tönkre vághatja a kéglit, tetemes adóságot halmozhat fel.

 És mindez miért ? Rossz jogrend , töketlen bírói gyakorlat  és  220 ezer üres lakás.

 Pedig milyen egyszerű lenne. Ha lejár a felmondás a felszólítás ellenére maradót a végrehajtó egy nap alatt kirakja... minden hercehurca nélkül.

 Természetesen a bérlő ha úgy véli perelhet, semmi akadálya. 

 De a lakásba , ha nincs joga ott lenni, akkor nem maradhat. Már pedig akinek felmondanak, annak nincs joga ott lenni.

 Úgy hogy lehet ábrándozni a bérlakásokról, de azok  nem lesznek, sőt a már meglévő 220 ezer  továbbra is így  üresen marad. Miért ?

 Mint írtam rossz a jogrend és ezt tetézi a  mai bírói gyakorlat.