riversea Creative Commons License 2019.03.20 0 1 127773

Mekkora tömegekben merül fel egyáltalán, hogy Siófokról Badacsonyba, Keszthelyről Tihanyba, stb. utazzanak

 

Hát, ha megnézik, hogy ez mennyi időt venne igénybe per ma, akkor senkiben sem, az biztos. Éppen az lenne a lényeg, hogy legyen egy alternatíva a szárazföldi utazással szemben, ami különlegessége folytán vonzó lehet, és nem vesz sokkal több időt igénybe. Ha a „tömegek” megindulnának a Balaton egyes régiói /városai között, az úgy vélem turisztikai szempontból jó és kívánatos lenne, s talán a beruházásnak olyan hozadéka is lenne, amit nem feltétlenül a hajó közvetlen megtérülésén lehetne mérni. Mivel állam bácsi a tulajdonos, nyilván egy tágabb keretben gondolkodik, biztos más szempontok is játszanak, nemcsak az üzemeltetés határköltsége. Apropó, tudjuk, mibe kerül egy ilyen hajó? Ellenkező esetben egyelőre a semmiről beszélgetünk.    

 

Hány tihanyi kútban horgászó csónakost, elsodródott gumimatracost, maga se tudja hova tekergő vitorlást, stb. darálna be egy ilyen?

 

Jaj, ezt ne! Miért nem darálja be őket Ausztriában a szűk csatornában, vagy mondjuk az aucklandi öbölben, ahol nagyságrendekkel több vitorlás, kishajó, csónak, jetski, stb. mozog, mint a Balatonon?   Sok jó érvet lehet felhozni pro és kontra, de ez egy álérv, nem tudom elfogadni. A víziközlekedésnek megvannak a szabályai, a nagyhajó vezető pedig fel van készülve a balfék kishajósokra. Mellesleg megjegyzem, egy ilyen cat messze jobban manőverezhető, mint egy tehetetlen vízkiszorításos test. A Kelén hamarabb elcsapja a vitorlást, alacsonyabb sebességével is.

 

Nézd, én a Csobáncon szerelmesedtem bele a hajózásba hét éves koromban, úgyhogy nem valószínű, hogy valaha is a gyorshajó lesz a kedvencem, nem ezért írtam a fentieket. Ha viszont azt szeretnénk, hogy a hajózás népszerűbb legyen, akkor a „tömegek” kedvére kell fejleszteni, nem pedig nekünk a maroknyi kisebbségnek. Ehhez pedig szerintem valami új, innovatív elemre lenne szükség a tavon is.

 

Ja, és kérlek, ne használd a desztináció szót, mert azért itt ölnek…-J

Előzmény: HG. (127763)