[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.03.20 0 0 89

.

Különleges együttműködés két muzsikus-nagyság között

.

Beszámoló Carolin Widmann és Várjon Dénes koncertjéről

.

A Római Sapienza Egyetem nagytermének pódiumán remek muzsikusok

adtak elő Schumann, Debussy és Veress Sándor műveiből.

 .

Március 16-án kivételes esemény volt a fenti helyszínen, amikor korunk nemzetközi zenei életének két legértékesebb képviselője játszott kettősöket.

 .

(Az IUC (Instituzione Universitaria dei Concerti), azaz a mi Zeneakadémiai Koncertközpontunknak megfelelő ottani intézmény, a következőkben mutatta be részletesebben a két előadót,

és műsorukat: https://www.concertiiuc.it/events/carolin-widmann-violino/)

 .

Carolin Widmannt díjnyertes hegedűsként, a zongorista Várjon Dénest pedig nemzetközi mesterkurzusok oktatójaként és zenei fesztiválok művészeti vezetőjeként is ismerhetjük. A két előadó közötti különleges együttműködést a romantikus és modern korszak nagyszerű szonátáiban tapasztalhattuk meg: a két Schumann-hegedűszonáta a zeneszerző késői időszakának elmélyült és érdekes darabjai, 1851-ből. Különösen a 2. (d-moll, op. 121) szonátában, annak is a záró tételében érezni Schumann

mély szenvedélyességét, az egymással dialektikus kapcsolatban álló hegedű és zongora megfogalmazásában.

.

Még fokozottabb volt a két művész közti összhang Debussy 3. szonátájának, a g-moll hegedűszonátának az előadásában. A darab maga összetett, de nem nagyon színvonalas mű, melankolikus és légies részek váltakoznak szikrázó és heves részletekkel a rapszodikus és rendkívül modern, néha neurotikus zenei szövetben. Debussy az I. világháborús tapasztalatai és egyre súlyosodó betegsége okán említette, hogy „Ez a szonáta egy beteg ember háború alatti hangulatát fejezi ki.”

A kevésbé ismert Veress Sándor Bartók-tanítvány volt, maga pedig Ligeti mestere: Szonatinája izgalmas darab, érezni rajta a második bécsi iskola hatását, benne ünnepi és dinamikus dimenziók váltakoznak olyan elegánsabb részekkel, ahol a tempó a gyors és energikus végkifejletig nő.

 .

Összefoglalva: a koncerten felejthetetlen szinergiát tapasztaltunk a hegedűs és a zongorista között, bár néha a virtuóz hegedűszólamot csak kiszolgálja a zongora. Remélhetően vissza fognak ők térni ide.

(Alessandro Alfieri)

.

xxxxx

.

Jövő héten lesz a Schumann zongorás kamaradarabjainak szentelt hat részes sorozat középső két koncertje a Zeneakadémia Solti termében, amelyről a most szerdai Összhangban (19:00) Várjon Dénessel beszélget a riporter.

.

Előzmény: [fidelio] mindegy (87)