fejes.i Creative Commons License 2019.03.18 0 0 85950

Nem biztos, hogy tönkremegy 1-2 nyáron belül. Egyrészt a dédnagyapám majd' 90 évig élt, megitta a napi 2 liter borát, pöfékelt is mellé - szóval példa lesz arra, hogy szisszentéssel felrakott berendezések működnek (csak épp nem tudunk róluk biztosat). Másrészt épp az a legnagyobb baja ennek a "megoldásnak", hogy kb. vakon történik. A split klímák peremezett rézcső kötése a leggyakoribb szivárgási pont. Bármilyen "jól" tanul meg valaki peremezni, bármennyire benne van a kezében a nyomaték, ez a kötés hibaforrás marad, ha nem ellenőrzik nyomáspróbával, vákuummal.

Egy split esetén lesz 4 ilyen kötés és lehet, hogy 5-6 méter cső (plusz a beltéri egység párologtatójának csövei). Nagyon kis "rendszer". Épp nemrég olvastam a egyik Daikin R32 -es készülékének a telepítési útmutatóját - a vákuumpróbát, nyomatékkulcsot, R32-re alkalmas szerszám használatát precízen előírta, tömörségi (nyomás)próbát nem. Ugyanakkor a tömörségi (nyomás)próba nemcsak a klímák esetében, hanem minden folyadékot, gázt szállító csőrenndszer esetében előírás.

Azon lehet vitatkozni, hogy valaki X db berendezést telepített ezzel a nem korrekt eljárással és abból mennyinek lett baja később (? eddig!). Tehát állíthatja, hogy a módszer működik. Az viszont tény, hogy ezen a módon senki nem tudja valójában garantálni, hogy vákuumolás híján maradt-e levegő/víz a rendszerben és azt sem, hogy fog-e szivárogni.

 

Előzmény: Benedek2365 (85949)