Utólag könnyű átlátni a problémát, igen.
Nem tudom, hogy anno pontosan milyen folyamatban történt ez a héjalás-csere. Gondolom a szülők valami tetőfedő céget felkértek, hogy legyen cserélve, ők meg cseréltek. Ha esetleg nem volt terv (ez nem engedélyes folyamat, dondolom így nem volt talán) és nem is aggályoskodtak a cégnél, hogy kéne, hanem elvállalták és ajánlották a cserepes lemezt, akkor azért van nekik is felelősségük nem? Ha más nem, akkor morális, ami ugyan a helyzeten nem segít.
Ám hogyha a tetőfedő kifejezetten ajánjla a cserepes lemezt akkor azért az ember feltételezi, hogy, mint szaki érti a dolgát és nem igazán gondol bele mélyebben az egyszeri naív megrendelő, hogy mi van, hogyha a tetőfedő nincs az adott anyag akár negatív tulajdonságaival tisztában. Akár még a cserepeslemez-cég (bár tőlük nehezen várható, hogy hátrányokat emlegessenek) is végezhetett helyi felmérést, bár a pontos konstrukció részleteit, hogy ez hogy történt anno én nem tudom. Mindenesetre a megrendelő azért általában a szakikra hagyatkozik, akik nagyon magabiztosak.
Az nem reális, hogy egy héjazat cserét terveztet az ember Magyarországon, érzésre. Egy szimpla héjazatot. Legalábbis szerintem. Kíváncsi vagyok, hogy hány ilyen terv készül az országban.
Ha egy szaki nagyon mondja, hogy "Maguknak ez kell", akkor az ember nem kezd sokat agyalni rajta. Úgy tűnik ez igen nagy hiba.