fejes.i Creative Commons License 2019.03.16 0 1 85940

Rendesebb gyártóknál igazolni kell a garanciához a szakszerű telepítést. Ehhez hozzátartozik pl. a megfelelő nyomáspróba (R32 gáznál 35-40bar)  száraz nitrogénnel. Gondolom ezt sem csinált a telepítő "szakszerviz", ki tudja milyen okból. A nitrogénes nyomáspróba már némi vizet meg fog kötni, részben ez a feladata, részben tömörségi próba.

Ezen túl a vákuumolás nem azért kell, hogy meg lehessen magyarázni, hogy miért nem kell. Egyrészt akkor a levegővel az oldott pára is távozik. Igen, és ezen túl lehet lecsapódott vízpára is a csövekben. Viszont a víz forráspontja a nyomás csökkenésével (értsd: vákuum) alacsonyabb hőmérsékletre kerül, tehát megfelelő vákuum alatt a víz akár 0 fokon is elforr, vagyis gőz halmazállapotú lesz és azt meg kiszivattyúzza a vákuumpumpa.

Lásd táblázat erről.

https://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADz_(adatlap)#/media/File:Phase_diagram_of_water.svg

 

És valóban: kompresszor kenőolaj és víz = sav, ami megeszi a motor tekercselést. Ó persze, ha nincs belőle rengeteg, akkor nem 2 hónap alatt, és biztosan van olyan eset, amikor nem is, vagy legalábbis hosszabb idő alatt és akkor már persze csak a kompresszor szakszerű vizsgálatával derülhetne fény arra, hogy miért történt a probléma. 2-3 méteres csőben persze kevesebb vízpára lesz, mint 15 méteresben, a rövidebb csövezésnél így akár kisebb lehet az elsavasodás esélye.

 

De a lényeg, hogy amelyik "klímás" nem végez nyomáspróbát és nem vákuumol, az nem azért jár el így, mert nem kell(ene), hogy szakmailag felmentés lenne rá BÁRMILYEN okból. Egyetlen ok van erre, az pedig gazdasági: a klímásnak ez időbe és pénzbe kerül és nem biztos, hogy ezt az időt és pénzt meg tudja fizettetni.

Ezekhez a műveletekhez szerszám, eszköz kell, időt kell rá szánni, vagyis még kis rendszeren is lesz másfél óra plusz a nyomáspróba + vákuum, meg cipelni kell a szerszámot, meg 4 méter magasan van a kültéri egység a falon és oda hogy a rossebbe jusson fel a nitrogén palack... ez a plusz másfél óra ez épp arra lehet elég, hogy egy nap alatt ne menjen fel két klíma...

 

Amikor egy vállalkozás hűtőberendezést (értsd: klíma) kezd telepíteni, pontosabban azt megelőzően, be kell jelentkeznie a klímavédelmi hatósághoz és ott nyilatkozatot kell tennie, hogy (többek között) rendelkezik az alábbiakkal:

- vákuumszivattyú olyan szívóteljesítménnyel, ami a kezelt berendezések ésszerű idő alatti vákuumozását lehetővé teszi

- szerviz-csaptelep a kezelt hűtőközegeknek megfelelő üzemi nyomásmérőkkel

- száraz nitrogén, palackján reduktorral, nyomáscsökkentővel, a megfelelő nyomásálló tömlővel és a szükséges csatlakozókkal

- olyan teljesítményű hűtőközeg lefejtő készülék, amivel a szerelt gépek ésszerű idő alatti szakszerű lefejtését el lehet végezni

- elektronikus szivárgásmérő műszer, CFC és HCFC vagy HFC hűtőközegek szivárgásának ellenőrzésére, megfelelő hűtőközeg érzékenységgel

- mérleg a hűtőközeg mennyiségének mérésére megfelelő pontossággal és méréshatárral

- üzemi finomvákuum-mérő (ún. “Torr-mérő”) megfelelő pontossággal és méréshatárral

- üzemi nyomásmérők megfelelő pontossággal és méréshatárral tömörségi nyomáspróbához

--(...)

Ezek itt fenn sok százezer ft-ba kerülnek összességében. Ráadásul egy része olyan, hogy amikor valaki elhatározza, hogy akkor most vége az R410-nek, mostantól R32-vel védjük a környezetet, akkor lehet venni újat, mert ahhoz már nem jó.

 

De mindezzel együtt akkor sem az a korrekt megoldás, hogy "nem volt indokolt a páratartalom miatt".

 

 

 

Előzmény: Benedek2365 (85933)