Hernyofan Creative Commons License 2019.03.16 -1 11 34324

Ezt most nem csak neked..

 

Szerintem az árakról lehet vitatkozni, főleg, ha megpróbáljuk figyelembe venni magát a terméket is, és nem csak egy árcédulát nézünk önmagában. Ennek itt véleményem szerint van helye. Viszont nekem megragadta a figyelmemet egy apróság: A 100 ( 150? ) ezret a Digitools mondta valamelyik Temofeszten. A 200ezer pedig a Modell & Hobby oldalán van. Ott, ahol tudnak khm.. Érdekes árak lenni alapból is.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy szerintem itt az árképzés bonyolultabb annál, hogy mit mondott a Digitools egyszer. Az is lehet, hogy meg van ennek a jó oka. Ebből egy tanulságot lehet leszűrni: nem szabad árat mondani egészen odáig, amíg kész nincs a végtermék, és slussz. Ez nekik is új volt, a buktatók is, most biztos tanultak belőle. Az biztos, hogy én ilyen minőségű modellt nem tudtam volna kihozni ennyiből. Lenne egy bátortalan fogadásom arra, hogy elsőre nekik sem sikerült...

 

És itt térünk át arra, amit te feszegetsz. Belevágtak egy ( több ) modell elkészítésébe, és ráadásul végre úgy, hogy csinálnak egy szép ÉS műszakilag is igényes modellt. Ez itthon ritka, mint a fehér holló. Ez az egész iszonyú élőmunka igényes, és sok embernek kell bedolgoznia ahhoz, hogy ilyen minőséget produkáljanak. Ezeket a beszállítókat, alvállalkozókat össze kell hangolni ( én itt látom azt az összedolgozást, amit sokak szoktak említeni, hogy miért nincs idehaza - van, csak nem látványos ). Ha bárki megcsúszik, már megy az egész odébb. Márpedig megcsúszik valaki, aki dolgozott már alvállalkozókkal, hangolt már össze melókat, az jól tudja ezt. Itt ráadásul járatlan utat kell kitaposni, még össze is kell szedni az alkalmas beszállítókat. Ha tippelnem kéne, csak a mesterdarab hibátlan előállításához ki kellett próbálni vagy három-négy céget, mire lett egy, aki megfelelő minőségben meg tudta ezt csinálni. És ugyanez igaz minden részére. 

 

Szóval.

 

 

Az ár miatt morogni szerintem lehet. No nem úgy, hogy "minimálbért keresek", illetve enyhe más zsebében turkálással "mások 5-600ezret keresnek", mert ez szánalmas.

Lehet majd a minőségért is.

De abba belekötni, hogy miért készül ilyen lassan, és, hogy miért így csinálják, a folyamatokat kívülről megtippelni ( ráadásul már az alapját is kapásból félre, mert nem a Posch, hanem ők tervezték, és a mesterdarabot is ők csinálták ) az szerintem elég durva. Te a végeredményért fizetsz, azt lehet majd kritizálni, de a gyártási folyamatokba teljesen felesleges beleokoskodni, és pláne nem ildomos azokat leegyszerűsítve bemutatni.. Mert biztos, hogy nem olyan egyszerű, hogy pl. csak megrajzolom AutoCAD-ben. Már embert találni BÁRMIRE sem egyszerű. De találj ráadásul  embert, akár egy megrajzolásra! Ha hibázik az, aki megrajzolta, új kör. Ha hibázik az, aki kimarta, új kör. Mindez nem egyetlen darabra, amit majd házilag kijavítunk, hanem sokra. Ha házilag javítjuk, iszonyú idő. Ha a külsős javítja, akkor is, mert nem ér rá, elvágta a lábát a macskája, stb... Ez most csak egy általam képzelt folyamat, de az élet így működik. Hangsúlyozom: itt egy minden elemében tök új modellről beszélünk, nincs kitaposott ösvény, ami van, azt ők taposták ki. Ha viszont te taposod ki magadnak azt az ösvényt, tuti bejárod a fél erdőt, mert az élet ilyen. Az erdő bejárása meg időbe ( esetünkben jó sok pénzbe is ) kerül.

 

És, ha már idő...

 

A másik, amit szomorúan látok, az a kiadás idejével való b*szlatás. Ez egy modell. Nem létszükséglet, hanem egy hobby, egy kis kiegészítő az életedben, ami bármikor elhagyható. Az élet megy tovább. Semmi nem változik attól, hogy ha egy, kettő, vagy tíz év múlva kapod kézhez. Egyszerűen fel nem foghatom, hogy idehaza hogyan lehet előtérben az, hogy mikor lesz már kész, azzal szemben, hogy milyen minőségű lesz külsőre és műszakilag. Semmi nem számít, csak az, hogy legyen már. No, ebbe a képbe - hál' Istennek - nem illik bele ez a modell. Viszont nagyon úgy fest, a kívül-belül minőségi képbe bele fog illeni, és szerintem ez a lényeg. A helyükben én még pár hónapig nyúznék is egy-két kész darabot, hogy mit mutatnak, ezzel újabb időre eltolva a kiadást, de tuti teszteredmények birtokában adnám ki a modelleket. Bár gondolom, ilyen tesztek azért folynak most is, hiszen ezeket lehet már próbálgatni.  

 

Szóval szerintem a Digitools egyedül ott hibázott, hogy próbált árat mondani az érdeklődőknek. Ezt nem kellett volna, ahogy a kiadás idejét sem kellett volna előre megtippelni. Sőt, ezek után én be se jelenteném, mit csinálok, egyszerűen csak kiadnám, ha kész, és akkor nem lesz vita. Valószínűleg tanultak az esetből.

 

Viszont maga a modell, a belerakott irgalmatlan meló, és a hozzáállás ( külső részletek és műszaki elvárások ) miatt én emelem kalapom a munkájuk előtt. Tartson a munka bármeddig is, csak legyen belőle szép és jó modell a végén!

Előzmény: Truckman65 (34319)