szilvatövis Creative Commons License 2019.03.16 0 1 346020

...mi lesz a harmadik és a negyedik világ mobilitásával?!

Ez egy ötcsillagos kérdés.

Szerintem rendszerszinten kell vizsgálnunk, mi lesz a harmadik és negyedik világgal?

Ugyanis nem választahtó el a mobilitás az általános fejlettségtől.

Jelenleg az erőforrások döntő többségét mi, az első és második világ pazaroljuk el meglehetősen fenntarthatatlan módon. Ezt a modellt nem lehet duplikálni, mert a Föld készletei nem elegendőek hozzá. Nem élhet fel kb. 10 milliárd ember európai mértékű erőforrásokat!

Az sem működik, hogy végérvényesen bezárkózunk és sorsára hagyunk kontinenseket, de ha megtesszük akkor is csak kitoljuk kicsit azt az időszakot amikor a hiány fogja vezérelni a további sorsunk. És akkor vége is a történetnek, mert nem lesz elegendő forrás a paradigmaváltásra.

Most van itt az ideje, hogy lerakjuk egy olyan létforma alapjait, ami végtelen energia áramlásra és zárt ciklusú, körforgásban lévő anyagáramlásra épül.

Nem az számít hogyan valósul ez meg végül hanem az, hogy megértsük nincs más választásunk. Egyszerű, praktikus okokból, semmiféle idealizmus, csak a józan pragmatizmus okán. Akinek van gyermeke... nekem kettő is.... életének java részét arra áldozza, hogy egy jó, jobb élet lehetőségével indítsa útnak. Milliókat költ taníttatásra, hatalmas erőfeszítéseket tesz hogy legyen hol lakniuk majd... miközben az Ő életterüket éljük föl, pazaroljuk el. Gyorsuló ütemben használunk el olyan erőforrásokat, aminek nincs utánpótlása a bolygón...

 

Nem tudok választ adni arra a kérdésre, hogy lehet-e milliárdnyi lítium akkus autója a harmadik/negyedik világbeli népességnek.

Arra viszont igen, lehet-e belsőégésű? Nem. Nem csak az üzemanyag miatt, henem mert ez egy létforma egyik eleme, egy nyílt áramlású létformáé.

 

Annyit azért tudunk, hogy a lítium nem fogy el az autó élettartama során, tehát újrahasznosítható, zárt cilusba szervezhető, ugyanazzal a lítiummal ami most egy EV tulajdonos autójában van a gyermekei és az unokái is elkocsikázhatnak, csak energiára van szükség a körforgás kialakításához.

 

Egy kis apróság... példa rá, hogy mennyire irracionális a mai világ berendezkedése és hozzáállása is az önnön létét fenyegető problémákhoz:

Sokat hallunk ma a műanyag eszközök, csomagolóanyagok által okozott környezetszennyezésről. Be akarják tiltani a zacskókat, szívószálakat, fülpiszkákat, palackokat... nagyon helyesen.

Valamit azonban tudnunk kell, amiről egyáltalán nem esik szó!

Ezek a nagy darab hulladékok látványosan szennyezik a környezetünk, de valójában elenyésző kockázatot jelentenek a bioszférára. A valódi szennyezés, a rengeteg mikro részecske a mosógépünkből kerül a vizekbe. A sok műszálas ruhából töredeznek le azok a nagyon apró szálacskák, amik bekerülnek az élelmiszerláncba és ma már mindenfelé, a mi szervezetünkben is megtalálhatók....

Előzmény: kobab (346010)