Carina_S Creative Commons License 2019.03.16 -1 0 138142

Most még többé-kevésbé esetleges lehet az előfordulásuk, mivel a legtöbb kucsmagombaféle fő termőideje kora tavasszal, ill. áprilistól elejétől vagy közepétől június végéig tart, és márciusban még eléggé esetleges az előfordulásuk. Az a helyzet, hogy ezek a gombák nemcsak szükséges mennyiségű csapadékot és talajnedvességet, de a nekik kellemes tavaszi hőmérsékletet is várják. Ezért van az, hogy márciusban még csak esetlegesen, de áprilistól kezdve már a tőlük megszokott átlagos termőmennyiségben fordulhatnak elő.

 

És az sem mindegy, hogy hol keressük őket. Erdőszéleken, pl. lomboserdők szélén, erdőkben, bokros vagy ligetes helyeken, réten, legelőn, patakparton, vagy kertekben, televénytalajokon, pl. agyagos televénytalajon lehet rájuk lelni. A termőhelyet illetően nagyjából ez a kucsmagombák "ízlése", ezeket a helyeket kedvelik a legjobban. Az Ízletes kucsmagomba pl. a lomboserdők szélét, a ligeteket és a kerteket, a réteket, és a patakpartokat kedveli, és általában az agyagos televénytalaj tetszik neki a legjobban.

 

Várom már hogy mikor találok ízleteseket, mert miután belül üregesek mint minden kucsmagomba, ezért töltött gombának nagyszerűen alkalmas, pl. darált hússal is meg lehet őket tölteni és úgy megsütni, megpárolni, vagy épp megfőzni, csak éppen egy kiadósabb ebédhez aránylag sok kucsmagomba kell, mivel az ízletesek pl. csak kb. átlagosan 5-8 centi magas és kb. 4-8 centi széles termőtesteket tudnak növeszteni; és ezt is akkor várhatjuk leginkább, ha a nekik kellő mennyiségű csapadék a termőidejükön belül már lehullott, és itt is a többször ismétlődő közepes esőket kedvelik, mert ez az ami tartósan át tudja nedvesíteni a termőtalajt, márpedig a gombák micéliumának ez az ideális csapadékforma és csapadékmennyiség.

 

A kertekig itthon is el tudok sétálni, de az erdős vidékekhez már autóba kell ülnöm, mert az Alföld északi peremén lakok, és a hegyvidéki erdős-tisztásos termőhelyekhez kb. 75-85 km-t kell autóznom. De mivel szeretek kirándulni, most tavasszal is tervezek kiruccanni valahová. Itt az alföldön is vannak erdők, de azok inkább akácosok vagy nyíresek. Ilyen erdőkben is jól megteremnek a kucsmagombák, vagy inkább a hegyi tölgy- és bükkerdőket, esetleg a fenyveseket szeretik jobban?

Előzmény: ehetoesmerges (138141)