catch Creative Commons License 1998.12.18 0 0 28
További védôi perbeszédekkel folytatódott a sikerdíjügy tárgyalása csütörtökön Diós Erzsébet büntetôtanácsa elôtt a Fôvárosi Bíróságon. Elsôként a nyolcadrendu vádlott védôje, Orosz Balázs emlékeztetett arra, hogy védence, Boldvai László országgyulési képviselôként került kapcsolaztba az ÁPV Rt. vezetôivel, akiknél választókerülete önkormányzatának járandóságát szorgalmazta. Kijelentette: Boldvai a per tárgyalásának megkezdéséig soha nem találkozott személyesen Tocsik Mártával. Az ellene megfogalmazott vád alapja egyedül Tocsik vallomása, amit a védô szerint nem támaszt alá hitelt érdemlô bizonyíték. A kilencedrendu vádlott, Budai György védôje, Sárdi István sorra vette a vád bizonyítékait, amelyek Budai, Boldvai és Tocsik feltételezett találkozóját igazolná. Szerinte mindezek a tények éppen ellenkezôleg azt bizonyítják, nem került sor az állítólagos találkozóra. A hetedrendu vádlott, Vitos Zoltán védôje, Fekete Tamás azt mondta: nehéz dolga lesz a bíróságnak, amikor a bizonyítékokat mérlegelve el kell szakadnia mindattól, amit a sajtó két éve folyamatosan sulykol, és a tudathasadást emlegetett. Hoszszan elemezte Tocsik Márta vallomásait, amelyekben számos ellentmondást lát.
A vádlottak felmentését indítványozó védôbeszédek után az ügyész viszontválasza következett. Somodi János kiemelte: eddig szándékosan nem szólt az ügy politikai jellegérôl, de mivel a védelem erre többször hivatkozott, úgy érzi, mégis beszélnie kell róla. Azt mondta, ha ezzel bárki arra célzott, valamiféle politikai nyomásra emelte és tartotta fenn a vádat az ügyészség, azt a leghatározottabban visszautasítja. Meggyôzôdése szerint fel sem merülhet az a kérdés, politikamentesen dönt-e majd az ügyben a bíróság.
Bánáti János, aki védôtársai nevében is reagált az ügyész szavaira, úgy vélte: annak ellenére, hogy ezt az ügyet a politika indította el és a média mindvégig a politikai pikantériát kereste, a dolog csak ennyiben politikai jellegu, s a védelem szintén politikamentes ítéletre számít.