Pedro Gonzales Creative Commons License 2019.03.11 -1 0 19332

Beszéltem ma telefonon egy ismerőssel, aki a volt MÁV Jegynyomda mostani utódjánál dolgozik. Megtudtam, hogy az eredeti kéregjegygyártó gépek és a hozzájuk tartozó összes eszköz valamikor 2 éve ócskavastelepre került... :-(

 

Annak idején a gépekre múzeumi védettséget kértem a (szintén már csak volt) Közlekedési Múzeumon keresztül. Nem tudom, hogy végül kaptak-e ilyen védettséget az eszközök, mindenesetre szomorú, hogy műszaki örökségünk ezen szelete csak úgy a szemétbe került. Bár hamarabb érdeklődtem volna velük kapcsolatban... Korábban volt olyan gép, amit csak alkatrésznek használtak és rá is kérdeztem, hogy eladó-e, de akkor még őrizgették a technikát, nehogy valaki hamisítani tudjon vele. Azóta fordult a világ, még nagyobb tért nyert a digitális nyomdatechnika és már nem volt rájuk szükség.

 

Szerencsére korábban volt több jegynyomda-látogatás, aminek egy részét én szerveztem. Akkor aki eljött innen a fórumról, illetve a már szintén megszűnt, a MABÉOSz 10022. sz. Vasútmotívum-gyűjtő Szakkörbe beolvadt Magyarországi Menetjegy- és Vasúticikkgyűjtő Klub tagságából, még megnézhette a gépeket működés közben. Ma már ez is csak történelem. Magyarországon nincs már kéregjegy előállítására alkalmas eredeti, működő gép. Fénykép- és videófelvételek szerencsére készültek.

 

Nem tudom, hogy hol lehetett legtovább kapni kéregjegyet, de a magam tapasztalata alapján 2016. végén Diósjenőn még árultak.