vélemény Creative Commons License 2019.03.11 0 2 26575

 A Villa d'Este után pedig újra kérdéses volt, hogy hogyan jutunk vissza Rómába, honnan és mikor megy a busz. Tivoli központjában óriási volt a tömeg, gyerekek jelmezben. Ez volt a karnevál.

Fogalmunk sem volt,hogy egyáltalán melyik irányban megy a római busz, a Cotral megállókban még az irány sincs kiírva. Többeket megkérdeztünk,küldözgettek egyik oldalról a másikra. Végül az egyik oldalon megállt egy busz, annak a sofőrje mondta, hogy a másik oldal. Hurrá, a buszmegálló helye már rendben volt. Az indulási idő viszont kérdéses lett. A z utat éppen lezárták, a tömeg felsorakozott az út mentén, várták a karneváli felvonulást. Abból az irányból, ahonnan mi vártuk,nem jöhetett semmilyen jármű. De szerencsénk volt, mert az a busz, amelyiknek a sofőrje útba igazított, megfordult az úton és az ment Rómába. Vissza Ponte Mammolohoz. Későn vettük észre, hogy Rebibbianal a metró végállomásnál is megállt.

Még egy programra volt időnk. Michelangelo egy szobrát kölcsönkapták az Ermitázstól. Van valami 3 éves megállapodás. Az Ermitázsnak Amszterdammal is van ilyen szerződése, ott nagyszabású a dolog. Itt egyetlen szoborról volt szó. Sajnos tegnap lett vége a kiállításnak. A helyszín egy kívülről elég kopott,de bent szépen helyreállított palota a Via dei Cerchin, elég közel a Sta Maria del Cosmedinhez.  A szobor közismert neve  "A kamasz", olaszul Adolescente. Guggoló, összekuporodó férfialak, a mester szokásainak megfelelően felsőteste nagyon kidolgozott, az alsó már nem. Azt hiszem, hogy amikor a munka érdemi/legérdekesebb részét megoldotta, már nem érdekelte annyira a dolog. Az arc nem is látható jól. A magyarázó szövegek szerint  a cím tévedés lehet, semmi bizonyíték rá, hogy tényleg egy kamaszt ábrázol. Az 1530-as évek elején készült. Firenzében   akkor volt egy nagyon rövid életű köztársaság, amelyet VII. Medici Kelemen V. Károly csapataival leveretett. ( Azokkal a csapatokkal amelyek 3 évvel korábban rombolták le Rómát és persze gyilkoltak meg számos római lakost, miközben ugyanez a pápa az Angyalvárban rettegett. De a cél a családja ismételt hatalomra jutása volt, és ez megérte  a pápának  akár Firenze lerombolását is. A két Medici pápa rettenetesen sokat ártott Firenzének, Rómának, Itáliának, Európának és a kereszténységnek.) A  köztársaság bukása után a sok résztvevőt meggyilkoltak kivégeztek, a Michelangelo barátait is. Ő maga is veszélyben volt, az ostrom idején  bújt el egy lukban a Medici Kápolnánál. De végül kegyelmet kapott. Elvileg foglalni kellett volna, de anélkül is be tudtunk menni. Még fotózni is lehetett. Az emeleten pedig néhány Michelangelo rajz volt kiállítva. Jó, hogy láttuk.

Előzmény: vélemény (26574)