Vuduman Creative Commons License 2019.03.10 0 0 86366

Nem lehet minden tökéletes :) és a páros gyakorlat a karatéban soha nem lesz olyan mint egy full kontakt sportküzdelem-hamar elfogynának a partnerek. 

Azok után amit a Shotokaiból láttam, ez maga a Mennyország.

 

Valahol a Bunkai olyasmit jelent, hogy kibontás, a kata mozdulatainak az értelmezése.

Ez a Lupo karakter legalább olyan példákat mutat, amik nincsennek elrugaszkodva nagon a valóságtól, mert valljuk be, hogy amit ma karateként látok (már csak az interneten) ahhoz képest üditő látvány.Ha valaki, a te realista, kritikus szemléleteddel, a helyes hangsúllyal gyakorolja a karatét (ahogyan régen valószinűleg csinálták, hiszen meg kellett élni az öregeknek azt hogy legendák legyenek, ha az első küzdelemben agyonverik őket nem nagyon marad fent a nevük :)

ugyanakkora potenciál van benne, mint bármelyik másik harcművészetben.

 

A video jól mutatja, hogy tűnnek el normális mesternél azok az allűrök, amiken mindenki röhög, akit b.tak már pofán vagy van egy kis esze. A védekezés a távolságon, kitérésen alapul, a gedan barai/soto uke/uchi ukékról kiderül, hogy vagy karfeszitések, vagy ütések exponált kéz izületére, vagy csak leszoritják, lefoglalják azt a támadó végtagot ütés után, de szinte sosem direkt védések. Gyerekkorom óta piszkált, hogy hogyan képzelik a "nagy magyar mesterek" hogy egy uchi ukéval ki lehet védeni egy ütést, hát már csak a reakcióidőd lemaradása miatt is lehetetlen.

 

Látom itt a videókon ahogy próbálja az ellenfél energiáját felhasználni, az anatómia ismeretét és a helyes utat. Ezen azt értem, hogy a katából indul ki (ez külön viteest lehetne, hogy miért gyakorlják szarul a katákat) aztán jön az értelmezés, mozdulatonként szétbontva és nem bonyolitva, fogyatékosan, mint a régi videokon a shotokan klasszikusok, amikor bemutatják hogy ez a kata négy, az meg hat ellenfél ellen van (???!!!). Utána sokszor csinál egy utcai alkalmazást, amin lehet vitatkozni mennyire hatásos ez a mester, de az irányvonalat jól mutatja.

 

Először van a kata, ami egy memóriakártya és testedző, koncentrációs gyakorlat. Kicsit autogén tréning is. Aztán a bunkai, amit hasonlóan csinálnak mint a ju jutsu.Itt érthető. hogy miért nevezik néha a karatét okinawai ju jutsunak. Aztán ezeknek az elveknek, taktikáknak a kigyakorlása kellene hogy jöjjön. Itt akinek van esze, megkérdez ezekről a drillekről full kontaktosokat, hogy mi a mennyi. Nem kell mindig önállóan feltalálni a spanyol viaszt. Utána  nem tudom mi jöhet, mert akárhogy is, ez nem sport. Igazából egy karate alapelv vagy technika sem arról szól, hogy nemes versengésben, vigyázva egymás épségére meccseket nyerjenek.   Motobu Choki ment a vörös lámpás negyedbe striciket verni, Funakoshi meg verseket irt. Látni is az eredményt :)

De ez nem csak a karatéra igaz, ahhoz hogy valami harcművészet sporttá alakuljon, valahol el kell hagyni a lényegét. Ha valaki megnézi a Muay Chaia régi technikáit, kevesek sportja lenne azokkal, főleg puszta kézzel.

 

Kicsit hosszú lett, remélem ki lehet hámozni mire gondolok. 

A lényeg, hogy ez a Didier Lupo legalább próbál praktikus lenni ellentétben azokkal, akiket versenyeken látni. Nagyon imádom Rika Usamit (mint nőt) és elismerem mint sportolót, egy élet munkája van a nyert érmei mögött. de nagyon remélem, hogy Chatan Yara, aki ebbe a katába foglalta össze élete tapasztalatát a harcról (vagy a tanitványai azt amit tőle tanultak) beleértve a kinai tanulmányutat és az akkor még élet-halál küzdelmeit is, erre gondolt amit ezen a videón látni.

https://www.youtube.com/watch?v=iiiznDpoapQ

 

Vagy erre, az új divat, jelzik hogy ez egy HARCMŰVÉSZET kérem, van itt bunkai meg minden :P

https://www.youtube.com/watch?v=iLliPzxTt6o

 

 

 

Előzmény: sszasza (86365)