padisah Creative Commons License 2019.03.04 0 0 344987

olvastam egy írást a kínai GDP-ről

azt mondja a szerző, hogy más országokban a GDP a gazdasági aktivitás fokmérője, mert az egy mérőszám, amivel a már megtörtént gazdasági aktivitást lehet mérni

 

Kínában viszont a GDP nem utólagos mérőszám, hanem előre definiált cél. Tehát ha márciusban úgy látja a kormányzat hogy nem fog teljesülni az idei évre tervezett 6%os növekedés, akkor a nemzeti bank 'nyomtat' még pénzt, kihitelezik állami vállalatoknak, amelyek építenek még néhány hidat [a semmibe].

 

Végső soron a nyugati demokráciák is hasonló dolgot csinálnak a quantitative easing-el. A nemzeti bank ingyenpénzt ad a kereskedelmi bankoknak, hogy azok nyakló nélkül hitelezhessenek (és az így beszedett profittal komenzálják az előző válságból ittmaradt  rosszul fizető kihelyezéseiken elkönyvelt veszteséget)

 

Ez egyébként szerintem összefügg a startup scenával, és a megújulók ámokfutásával is, egyik sem indulhatott volna el a QE ingyenpénzei nélkül, ez teremt olyan pénzpiaci helyzetet, amiben a nagy kockázatot is elviselik a befektetők mert a pénzért nem kell fizetniük, és nincs is máshova lehetőség kihelyezni.

 

A megújuló ilyen szempontból ideális, hiszen állami támogatások és politikai hátszél eliminálja a kockázatok jelentős részét, a költségek jelentős részét minden további nélkül a hagyományos energiaiparra lehet ráterhelni, illetve a lakosságra akik viszont lelkesen fizetik a magasabb villanyszámlát pl.

Előzmény: Salvor2 (344982)