BKIV Creative Commons License 2019.03.03 0 0 3322

Szia!

 

Elnézésedet kérem, sajnos félreérthetően fogalmaztam. „Olajlakkal még nem jártam így, ez meglepett”, ezzel arra utaltam, hogy eddig csak olajlakkal dolgoztam és olajlakk esetében sosem tapasztaltam még ilyet, így meglepett, hogy szeszlakkal ez megtörtént, pedig meglehetősen puha lakkot kentem fel...

 

Többek között emiatt és az ehhez hasonló esetek miatt is fázom a szeszlakktól. Úgy vélem, nehezebb vele a munka. Eléggé sűrűn jár hozzám egy kedves barátom és gyakran megkér, hogy kezdjek valamit a hegedűjével, mert foltos, gyantás a lakkja. Nos eddig a pontig nem nagyon tudtam vele bármit is kezdeni, mivelhogy nagyon puha az a lakk. Szeszlakkos hegedű, de nagyon könnyedén meglágyul a lakk. A tripoliföldes lakkbenzines kutyulmány annyira puhította a lakkot, hogy elkezdett beleragadni. Nagy munka volt a káva kis darabjából is kiszedni, sok idő ráment. Megtehetném, hogy olajjal kifényezem, de nem sokat érne. Kétszer megtörli és ugyanolyan ronda, mint volt. Meglepő, hogy már 15 éves a hegedű, de még mindig ennyire lágy ez a szeszlakk.

 

Arra gondoltam, hogy talán érdemes volna egy C íven kipróbálni, hogy mi történik, ha finoman felcsiszolom és alkoholos ronggyal (olaj nélkül) áttörölgetem... Hátha ezzel meg is tisztulna és fényes is lenne.

Előzmény: citera (3320)