Ashi Valkoinen Creative Commons License 2019.03.02 0 2 69105

Közben haladok a kéktúrával napról napra.

 

Sajnos a badacsonyi rész elég nagy csalódás volt. Lesenceistvánd - Sümeg - Szent György-hegy - Szigliget - Badacsonytördemic a Szent György-hegy területén lévő 1-2 km-t kivéve végig aszfaltúton vezetett (ill. a 71-es út mellett kerékpárúton), szép táj, viszont túraként értelmezhetetlen volt a nyomvonal.

 

Illetve a "termeszetjaro.hu" nevével ellátott, sárga irányt, távolságot jelző sárga táblácskákkal is akadt gondom bőven...

 

1. Zalaszántó és Rezi között az aznapi 30 km végéhez közeledve elértem a túra legmagasabb pontját, itt egy tábla fogadott, hogy az OKT vonalán Rezi még 2-3 km, Vállus pedig 6,7 km vagy hasonló. Na most Vállusról tudtam, hogy az majd a Reziből induló következő 30 km-es túrám végpontja lesz, és lehet, hogy az adott táblától valóban 6-7 km távon elérhető Vállus, de az egészen biztos, hogy nem az OKT vonalán.

 

2. Ugyanez a pontatlanság, Szigliget belterületén állok, már a pecsételőhelyen túlhaladva, Badacsonytördemic felé, amikor látok egy ilyen táblát, amely visszairányban jelzi a Szigligeti várat (1 km), előreirányban jelző Badacsonytördemicet (2 km), de ELŐRE irányban jelzi a Szent György hegyet is, amit viszont még Szigliget előtt érint az OKT. A táblán természetesen kék jelzés, OKT vonalán felirat.

 

Valószínű, hogy az a logika mögötte, hogy a tábla irányát követve tényleg elérhető abban a távolságban az adott pont, viszont megtévesztő, mert nem az OKT vonalán haladva éred el az adott pontot, sőt, ahogy az első példában is látszott, az OKT nyomvonalát követve lényegesen hosszabb az oda vezető út...

 

Míg a Vértesben, Gerecsében, Budai-hegységben nem kellett telefonon csekkolnom a nyomvonalat GPS-szel, a szajki tavak óta haladva folyamatos problémát jelent a jelzések hiánya, egyes esetekben meg egyszerűen hibás a felfestés. Keszthely és Vállus között, már Nagymező után északnak haladva két olyan pont is volt, ahol a kék túrajelzés kanyarodásra szólított fel, ám a következő jelzés mégis az egyenesen továbbhaladó úton volt... persze, az elágazástól még nem látszott egyik lehetséges útvonalon sem a következő jelzés... ezeken a helyeken azért is húzós volt, mert a kék és piros jelzés jó darabon együtt megy, és az egyik megtévesztő kanyarodási jelzésnél csak a kék kanyarodott, a piros nem, aztán mégis egyirányban folytatódott mindkettő.

 

http://prntscr.com/ms9c8a

 

kb. a jelölt helyeken, és ezek mind frissnek látszó, új jelzések voltak.

 

Persze, ma már telefon+GPS megoldja az ilyen helyzetet, de azért a mobilinternetnek (háttértérkép), az akksinak (power bank-kel) is vannak korlátai, napfényban meg a kijelző is csak nagy fényerőn olvasható jól. Meg persze a megállással, útkereséssel járó kényelmetlenség.

 

---

 

Viszont a fentiektől eltekintve elég sok szép helyre eljutottam már a túra keretén belül, megismertem egy csomó kis falut, ahová adott esetben majd nem a túra keretén belül is szívesen visszatérnék egy hétvégi pihenés céljából, és a lábaim, hátam, vállaim is kezdik megszokni, hogy lehet gyalogolni napi 30 km-t kb. 20 kg-nyi felszereléssel. :)