Megmértem a Thomannal kapott fej nyitását és lehúzását, gyakorlatilag egyezik a 4C-vel és a SeleS-szel is, és a begyűjtött Vandoren nádakkal jól szól. Ven belőlük egy tucat új. Viszont a Rico tanuló fejek rövidebb lehúzásúak, és nagyobb nyitásúak, így nem lepne meg, ha azok a Rico nádakkal szólnának jobban. Gondolom az amerikaiak máshogy faragják a nádjukat, ha hosszabb az alátámasztásuk. He mellőzném a Vandoreneket, többe kerülne az amerikai felszerelés, ha meg Vandorennel fújnám, állandóan agonizálnék, hogy nem optimális az összeállítás. Amerikai geomtrián, európai nád. Ez persze csak feltételezés, a számok beszélnek belőlem nem tapasztalat, így lehet, hogy badarság.
Számszerűsítve tehát a fentieket:
Fej / nyitás / lehúzás / ár / bónusz
SeleS Prologue / 1,55 mm / 24 mm / 48 EUR / szorítóval, kupakkal
Yamaha 4C / 1,6 mm / 23 mm / 33 EUR / -
Grafitone A3 / 1,77 mm / 18 mm / 26 EUR / -
Grafitone B3 / 1,77 mm / 18 mm / 26 EUR / -
Grafitone B5 / 2,05 mm / 20 mm / 28 EUR / -
Bár nem B készletes hangszert fizettem, a nádszorítót valaki szemlátomást fordítva feleröltethette, mert a csavar alatt befordultak az élei, annyira, hogy szállítás közben felsértették a fúvókát. Kiegyengettem, de nem bánnám ha vennem kéne egy újat, mert csálé is meg ronda a formája is. Ez utóbbi meg nem garanciális kérdés.
15-tel drágább a 4C francia kihívója, 20 euro alatt még nem nagyon láttam bizalomgerjesztő szorítót. Ha szorító is kell, akkor már nem is tűnik túlárazottnak ez a "fapados" Selmer.
Amin viszont komolyan elgondolkozom: ha a drágább fejek se bírják a csócsálast, akkor lehet, hogy nem is akkora vacak ez a névtelen, és arra jó, hogy letudjam a tanuló időszakot ha rárakok egy fogvédőt.
Egy angol kereskedő videójában elhangzik, hogy a 4C-t illik lecserélni valami komolyabbra hat hónap tanulás után. Azért ugye ez csak marketing duma?