Az öreg hal Creative Commons License 2019.03.01 0 0 1195

Szisztok!

 

Rég jártam itt! :)

 

Lesz egy kérdésem lentebb, de először az előzményekről:

 

 

A nejem kapott egy ingás kvarc faliórát (elviselhetően giccses kínai), és mindenáron ragaszkodott, hogy tegyem fel az előszobában. Ez megtörtént, de erősen zavaró, hogy az inga mindkét oldalon egy-egy ütközőhöz érve kopogó hangot ad. Ha nem függőleges, akkor csak az egyik oldalon, de hangosabban. Ez egyre idegesítőbb lett, a szobába is behallatszott, így elhatároztam, hogy valami módon elnémítom.

A megoldás: az óra házába, az inga mögé egy méretre szabott hűtőmágnest ragasztottam, az inga hátsó oldalára pedig egy kör alakú alumínium lemezt. A kettő közti távolság 1-2 mm. Teljesen jó lett! A magyarázat az, hogy a lemezben örvényáram indukálódik, és ugye ennek az iránya olyan, hogy az általa generált mágneses tér az őt létrehozó (hűtőmágnes) ellen hasson. Így fellép egy fékező erő. Ha közeledig a mágneshez, akkor taszító, ha távolodik akkor vonzó erő. Ehhez persze kicsit szét kellett szedni, és ekkor kezdett érdekelni, hogy mi mozgatja az ingát. Az egyértelmű, hogy mágneses erő, de hogyan? A felfüggesztési pont és az ingasúly között, a száron van egy mágnes ami egy tekercs előtt halad el. Ez ugyan nem látszódik, mert benne van a műanyag tokban, de biztos vagyok benne, hogy így van. Egyébként hasonló elven kell működnie a napelemes billegő (szintén kínai) virágoknak is. Ilyet már szedtem szét, alul egy "lapos" tekercs van, ami fölött a billegőben levő kis mágnes ingázik.

És most jön a nagy kérdés: Hogyan működik? Interneten kutakodva nem találtam rá választ. Valószínűsítem, hogy valami elektronika "kapcsolgatja" a tekercset gerjesztő áramot, mégpedig úgy, hogy amikor már távolodóban van, kap egy taszító löketet. Folyamatos vonzás, vagy taszítás nem tud szakaszos mozgást kiváltani.

 

Erre szeretnék szakértő választ, megerősítést kapni! :)

 

Bocs, ha esetleg korábban már szóba került hasonló téma!

 

Üdv mindenkinek: Az Öreg Hal