[fidelio] mindegy Creative Commons License 2019.02.24 0 0 2013

Pár napja számolt be a 168 óra is Baráti Kristóf és Várdai István megtisztelő meghívásáról az előzményben már említett Csajkovszkij Verseny zsűrijébe. Apró módosítással beírom a képükkel illusztrált szöveget, Sándor Zsuzsanna és Körner Tamás beszélgetését.

.

A zene olimpiája

.

Várdai, Baráti és Csajkovszkij

.

Idén június 17. és 29. között rendezik meg Moszkvában, illetve Szentpétervárott a 16. Nemzetközi Csajkovszkij Versenyt (a kezdéskor 16 és 32 év közötti hangszereseknek, míg az énekesek alsó korhatára 19 év), amely magyar szempontból is kiemelkedő esemény lesz. Ahogy Körner Tamás impresszárió, a Klasszikus Koncert Ügynökség alapítója a 168 Órának elmondta: ez a világ egyik legrangosabb zenei versenye, évtizedek óta nem volt magyar tagja a verseny zsűrijének, most azonban a két kitűnő impresszáltját meghívták zsűrizni.

   - A verseny 1958-ban indult (hegedűsöknek és zongoristáknak), a következő versenyen már csellisták is indulhattak, és ekkor a még csak 23 éves Mező László negyedik lett, ma pedig már hegedű, cselló. zongora, ének, valamint fa- és fémfúvós kategóriába lehet nevezni. Más, hasonló versenyekkel ellentétben csak négyévente rendezik meg. Ez a verseny egy kicsit olyan, mint egy zenei olimpia. Aki itt jól szerepel, nemcsak komoly anyagi díjazásban részesül, de a világ legjobb zenekaraitól, koncertügynökségeitől kap maghívásokat. Sok világsztár karrierje innen indult, pl. a hegedűsök közül Gidon Krémeré, Vladimir Ashkenazy zongoristáé, Natalia Gutman csellistáé vagy Jelena Obrazcova énekesé is. A zsűriben csak a legnagyobb zenei mamutok vesznek részt, többségük már idősebb mester, pl. idén van egy kilencven fölötti is köztük. A két magyar zenész meghívása azért is óriási elismerés, mivel egyikük sincs még negyvenéves - tette hozzá Körner Tamás. (Baráti idén május közepén lesz annyi, de Várdai novemberben még csak harminchárom éves lett).

   Várdai 2007-ben indult is a versenyen, harmadik lett. A két magyar zenésznek majdnem egyszerre kezdődött a karrierje. Várdait tavaly kinevezték a világelső Bécsi Zene- és Előadóművészeti Egyetem egyik csellóprofesszorának. Mindketten Stradivari hangszeren játszanak, rengeteg közös fellépésük van, és már ötödik éve ők az idén tízéves Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál, a Kaposfest művészeti vezetői.

.

xxxxx

.

A versenyre idén 200 USD-ért lehet nevezni, a díjak pedig:

Nagydíj, amit az összes 1. helyezett közül kaphat valaki:

             100.000 USD, de ehhez még hozzájön az 1.díj összege is

     1. díj: 30.000 USD és egy aranyérem

     2. díj: 20.000 USD + ezüstérem

     3. díj: 10.000 USD + bronzérem

     A 4-8. helyezettek diplomát kapnak és 5.000 és 2.000 USD közti  összeget.

Az indulásra 24-ben maximált hegedűsök, csellisták és zongoristák között csak 6 díjat osztanak, a kétszer annyian, de persze több kategóriában induló fúvósok közt 8-8 díjat, a 30-30 női és férfi  énekes pedig 4 díjat kaphat.

A korábbi versenyekről INNEN!

.

A számtalan zenei verseny díjainak összevetéséről:

- az ARD versenyén (cselló, kalrinét, fagott és ütő kategóriákban 10.000 EUR az 1. díj összege. Van egy 6.000 EUR-s Közönségdíj is.

- a belgiumi Erzsébet királynő Verseny 1. helyezettjei 25.000 EUR-t kapnak.

- a moszkvai Paganini Hegedűverseny 1. helye 50.000 USD-t ért.

 

Előzmény: [fidelio] mindegy (2008)