Törölt nick Creative Commons License 2019.02.21 0 0 68368

Tisztelt téglagyűjtők!

 

A mellékelt FP-s padlástégláról (nincs információm a lelőhelyéről) tud-e esetleg valaki valamit? Lehetséges volna az, hogy ez egy Tésen készült veszprémi püspöki tégla? Ha igen és feltételezve, akkor mit jelent az FP jel? S még egy kérdés: van valakinek tési püspöki téglája és egy fénykép is gratis-ként? 

 

A Tés településarculati kézikönyve kiadványban (http://www.tes.hu/images/hirek-informaciok/tes-telepulesarculati-kezikonyve.pdf) ezt találtam, és ebből idézve:

 

"Az egykori püspökségi „téglaégető” ház

Jelentős helybeli ipari tevékenységet végzett a püspökség a téglaégetéssel. A mai Táncsics utca ÉNy-i felén, a Német-tótól ÉK-re állt a püspökség „téglaégető” háza. A faluban, szinte minden házban megtalálható a kiváló minőségű „püspöki" tégla, rajta a monogram: FP

Eladással is foglalkozott a püspökség. A téglaégetés az 1940-es évek elejéig tartott. 1944-45-ben a „téglaházat” a visszavonuló német csapatok lebontották, anyagát a tési bekötő útra, valamint a Tésen keresztülvezető útra szállították útfeltöltéshez.   

A második katonai felmérés az 1806-1869-es időszakból való térképén már fellelhető az épület. A téglaégetéshez szükséges agyagot a mellette lévő agyaggödrök biztosították."

 

 

...a harmadik katonai (1869-1887) térkép Tésről...

 

 

Azt tudom, hogy sztárai és nagymihályi gróf Sztáray Antalnak (Pest, 1839. – Nagymihály, 1893.) birtoka volt a Tés melletti Csőszpusztán is, de ez most mellékszál.

 

 

Minden segítséget, észrevételt előre is köszönök!

KL