sogormail Creative Commons License 2019.02.21 0 0 5974

NAgyvarosban az nagyjabol a teljesen felejtos, hogy kijossz es gyerek megy bolcsibe. Egyreszt olyan klasszikus bolcsodek nem nagyon vannak. Lehet Keleten igen. Inkabb a Kita-k akik felvesznek 1 eves kortol is. De ezek olyan limitalt helyek, hogy nagyjabol az eselytelen kategoria. (Hacsak nem laksz itt mar evek ota es gyerek szuletesenel bejelentkeztel)

Piciknek a teljesen privat megoldasok vannak, amik eleg dragak. Vagy a felprivat bolcsi helyettesito Tagesmutter Gruppek. Itt a Jugendamtnak fizet az ember csaladi total beveteltol fuggoen es allambacsi finanszirozza a Tagesmutter Gruppekat. NRW-ben ez a fo model. 

Az, hogy mennyit fizetsz ezert vagy nagyobb gyerkoc KiTA-ert (ovi) az teljesen nem altalanos Nemeto.-ban. Tartomany, varos, terulet fuggo. 

Pl. amit tudok Dusseldorfban 3eves kortol ingyenes minden allami megoldas, de ugyanezert mar fizetsz a szomszedos varosokban es mas osszeget. Pl. Neuss es kornyeken kozel duplaja mint pl. Ratingen/Mettman kornyeke. (Ebben a fizetesi kategoriaban amit lentebb emlegettek. )

Berlinben 1 eves kortol ingyenes tudomasom szerint. Stuttgart az passz. Csak par pelda.

Ez nagyon is befolyasolja a lakhatast. 

 

MAsreszrol nagyvarosban egy jo KiTa-t talalni nagyon nehez. Eves varolistak vannak, testverek mindig preferaltak. Mi ahova vinni akartuk a gyerkocot par eve, vegul nem kaptunk helyet, mert volt kb. 3-5 elerheto hely a kb. 30-bol. A tobbit feltoltottek testverekkel:)

 

4 gyerekkel a legelso amit meg kell nezni, hogy hol mennyibe kerul a bolcsi/ovi a tervezett lakhatas korul es ott milyenek a lakas/haz berlet arak. Nekunk pl. siman megeri egy nagyvarosban horror penzert hazat berelni, mert ha kikoltozunk vonzaskorzetbe, akkor tobbet kell csengetni a KiTaert. + utazgatas es vegosszeg ua. 3 gyereknel siman lehet akar 1000+Eur-s kulonbseg a bolcsi/ovik kozott lakohelytol fuggoen.

Előzmény: nosztalgika02 (5971)