ksanci Creative Commons License 2019.02.19 0 1 25777

Látod, ahogy leírtad, itt  gond: nem csinálják meg normálisan.

Még te sem feltételezed a kérdésed alapján. Nem olcsóbb, de gyorsabb, azonos munkaerő esetén.

Ha jól van megcsinálva, nincs olyan, hogy páranyomás, vizesedés és rothadás meg pláne.

Az utolsó mondatod alapján ezek szerint nem is tudod, hogyan készülnek valójában ezek a házak :) 
Mellesleg ha elkúrják, vagy kihagyják(!) a párazárást, akkor sem fog vizesedni, mert szellőzik az egész a francba, ami azt jelenti, hogy csontszáraz lesz de kifűthetetlen.

Jó példa erre a mi, eredetileg sógoréknak "épített" házunk, 6 év után amikor szétbontottuk, csontszáraz volt az egész falszerkezet , pedig se párazáró fólia, se semmi, csak 5-10 centi összevissza beb***ott gyapot, hol táblás, hol göngyölt.

A homlokzat felé lezárta ugyan az osb a párát (meg zsákos ragasztóval az arra feltett hálózott eps, el is vált a francba sok helyen, csak a dübelek tartják, vagyis ott is szellőzött felfelé), de a tetőtér felé vígan szellőztek a falak, na, a tetőgerendák vizesek is voltak (zseniálisan párazáró a tetőfólia). De csak télen. Annyira nem ártott 6 év alatt ez a téli ázás, hogy ugyanezeket a gerendákat tudtuk meghagyni a felújításnál.
Ami viszont tényleg elrohadt és cserélni kellett, az a fürdő körüli néhány talpgerenda. Mivel a drága sógorék 3/4 éven keresztül használták a sarokkádat úgy, hogy be volt szakadva az alja. Ez jól megcsinált ház esetén nem is nagy gond, de itt sehol nem volt vízzárás sem. Egy idő után a ház oldalából folyt ki a víz...
(Az egész rémtörténet megvan itt a fórumon különböző topikokban :D. Szóval tudom, milyen, amikor elb***ák, de azt is, amikor jól van megcsinálva. Csak annyit mondok, hogy ha egyszer építkezek, az könnyűszerkezetes lesz.)

 

Előzmény: zsigusz83 (25775)