siz Creative Commons License 2019.02.17 0 0 9058

Mondjuk, hogy nincs. A regiszterleírást megtalálod az IOLibV3 forrásokban (szerintem valami plus4_io_map.inc vagy hasonló lesz a neve, oda belekommenteztem + még a ram_size_detect.inc vagy hasonlóban ott a programozása is). Solder weboldalán voltak fent a kapcsolási rajzok hozzá, az viszont néhány éve nem elérhető (mármint a link, ami a saját, otthoni szerverére mutatott).

Nagyjából két alapvető típusa van a memóriabővítésnek (mindkettő vezérlőregisztere a $fd11-$fd1f címek közé lapozódik):

- a Csory féle, ami max. 256k és annyit tud, hogy a 64k címtartományból az egyik 16k-s rész helyére a 256k-ból bármelyik 16k-t belapozhatod.

- a másik, amit Hannes-félének hívnak, ott meg azt tudod változtatni, hogy $1000 vagy $4000 legyen a vágási pont (alatta mindig az alapértelmezett RAM-bankot használja), fölötte meg választható, hogy melyik 64k-s szeleletet akarod látni, ez volt eredetileg szintén 256k, de szabad bitek vannak, 4 megáig fel lehet vinni. Ha max. 1 megás a bővítés, akkor két bittel lehet kapcsolni, hogy a Csory bővítés aktív-e (mert igazából 256k-t szoktak építeni, ami mind a Csory, mind a Hannes félét tudja).

Ezek az alaptípusok, ezek vannak még kiegészítve olyan apróságokkal, hogy a TED melyik RAM bankot lássa (kiválasztott vagy mindig az alap) és hasonlók, amire fejből nem emlékszem, de valami ilyesmi.

 

Ja, emulátorokban a RAM-bővítés kezelése nagyon bugos: a Yape csak Hannes-t tud, 256k-ig (az talán jól működik, nem emlékszem), a VICE meg vagy Csory vagy Hannes, de ott valami gixer volt, az nem volt teljesen százas.

 

Előzmény: ergoGnomik (9057)