Tavaszi Széll Creative Commons License 2019.02.14 -2 9 69016

Ha megnézed a 68956. hsz-t, az értetlen megütközésem hátterében mindössze ennyi állt: Jól értem, hogy egy olasz turisztikai honlapon az Országos Kéktúra ismertetését azért nem tartod a legszerencsésebbnek, mert a csatolt képen a turistajelzéseket tükrözve ábrázolják?

Nem kérdőjelezek meg szakmai tevékenységet, önkéntes munkát, elkötelezettséget, alázatot, kizárólag annak kívántam hangot adni, hogy nem feltétlenül katasztrófa az, ha egy, az Országos Kéktúrát Olaszországban népszerűsítő cikk illusztrációja tükrözve ábrázol turistajelzéseket.

 

Nagyjából így fogalmaztam volna meg szégyenlősen/szabadkozva a válaszom még néhány hónapja is.

 

Ma már nem. S hogy miért? Talán legyen ez a mottója.

 

„ … ebben a hideg,

 tetves ketrecben, ahova bezártak:

 csak én, csak én fogjam be a pofámat?”

Faludy György: Ballada a parlamenthez

 

A sok mindent érintő kis dolgozatod helyett elég lett volna csak annyit írni, hogy Te nem értesz ezzel egyet. Ezzel a felütéssel szeretném kezdeni a válaszomat a hozzám (is) intézett hozzászólásodra, ahogyan azt egy régi vágású úriembertől tanultam itt a fórumon a napokban.

 

„Itt az indexen ez a csoport 20-30 ember játszóterére esett vissza …”

Nem okozott betöltetlen űrt az, hogy az elmúlt időszakban az én látogatásaim száma is drámaian visszaesett ezen a játszótéren. Ennek a hátterében többek között az áll, hogy torkig vagyok a fórum dogmatikus, izzó tekintetű prófétáival, akik lángpallossal a kezükben hirdetik a természetjárás egyetlen és igaz útját. A kedvenc példám: merre vezetett mindig, és merre fog vezetni, amíg a világ világ, az OKT Hernádot átszelő szakasza? Ha nem emlékszel erre a bájos történetre, keress rá a fórumon, igazi szép korrajz kicsiben napjaink Magyarországáról. Vagy úgy általában Magyarországról.

 

Tudod mit? Segítek.

A fejezetei:

- Hogyan állít butaságot a főszereplő: Mindig ez volt és a jövőben is ez lesz az OKT nyomvonala.   http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134099413&t=9012640,

 - Majd amikor rádöbben(tik) erre, akkor  ezt nem ismeri el, sőt, "szerény méltósággal" az élére áll: "Senki nem tudhatja jobban mint én," http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134103606&t=9012640.

- És dobpergés, itt jön a kedvencem: Kiigazítottál és én elismertem, hogy nagyvonalúan fogalmaztam, http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=134110042&t=9012640. Tehát nem tudja kipréselni fogai kerítésén azt, hogy tévedtem (butaságot mondtam, stb.), helyette az ebben a szövegkörnyezetben meglehetősen nehezen értelmezhető "nagyvonalúan fogalmaztam" kitételt használja.

 

Ismerek néhány kifogástalan, számomra etalon értékű embert, ahogyan te definiálnád, úriembert (akadémikusok, nyugalmazott egyetemi professzorok). Esetükben soha nem tapasztaltam hasonló reakciókat. Ők azok, akik csendben, alázattal, handabandázás nélkül teszik a dolgukat.

 

Summa summarum: nekem  kizárólag garass bizonyos hozzászólásainak a stílusa és egyes hajmeresztő megnyilvánulásai a visszatetszőek. A természetjárásért kifejtett tevékenységéről soha egy rossz szót sem szóltam (sőt!), nem is tisztem, meg sem tudom azt ítélni. Erről jut eszembe. Megkérdezhetem, hogy te általában milyen forrásokra alapozva ítélkezel mások természetjárás érdekében végzett tevékenységének a hiányáról? Szóval nem kritizáltam a jelzésfestés milyenségét az északkeleti végeken, nem panaszkodtam arra, hogy a szürke ötven árnyalata néz le ránk BAZ megye erdeinek a fáiról. Ha rátalálsz olyan hozzászólásomra, amelyben garass sportszakmai tevékenységét szapulom  - az, hogy Rokiék komppal keltek át a Hernádon, nem ér :-) -, készségesen beismerem, hogy tévedtem és elnézést kérek ezért. Viszont ha nem tudsz ilyen hozzászólásomat felmutatni, akkor nyomatékosan arra kérlek, hogy kímélj meg engem a már unalomig ismételt  "csináld te, ha jobban tudod" gumicsontodtól. És innentől kezdve a sorok között elrejtve nekem szegezett "Mit tettél te, a magyar természetjárás testét szipolyozó parazita a magyar természetjárásért?" kérdésedre felépített hozzászólásodat engedelmeddel én okafogyottnak tekintem. Bár néhány gondolatébresztő, a témához nem feltétlenül illeszkedő hozzáfűzni valóm még akad.

 

... az itteni két tucat ember véleménye akármi is lehet nem mérvadó."

Az emberi vélemény súlya gyakran nem mennyiségi, hanem minőségi kérdés. Csak egyetlen szélsőséges példa: elenyészően kevés ember, jellemzően az elit értelmiség emelte fel a szavát Hitler előretörése miatt a harmincas évek Németországában, miközben a tömeg persze őrjöngve ünnepelte a vezért. 

 

 "Aki csinál valamit azt lehet kritizálni, ennél persze valóban jobb, kényelmesebb ha nem csinálsz semmit. Valóban jobb?" 

A hazai politikai élet számos prominense esetében az az érzésem, hogy valóban jobb lenne, ha felvennék a juttatásaikat, és nem csinálnának semmit.

 

"Akinek nem inge stb."

De akinek van inge, az öltözzön már fel végre!

 

Kelet-Európában nincs kultúrája a vélemények szabad ütköztetésének. Sokan nem mondják ki a véleményüket udvariasságból, gyávaságból, az egypártrendszerben való szocializáció miatt, vagy egyéb okokból, legfeljebb az otthonuk négy fala között ógnak-mógnak. Én is közéjük tartozom/tartoztam. És többek között ennek a mentalitásnak is köszönhető az, hogy a mikro-, majd ennek folyományaként a makroközösségeinkben is türannoszokat nevelünk ki.

 

Ezért mindenki arra ösztönzök, ízlelgesse Faludy mester fenti versének befejező sorait:

"Nem: látjátok, nem hiába firkálok,

mert ha ezt a verset ki nem gondolom,

fölöttem folyna már régen az árok,

s csalán nőtt volna már a gyomromon.

Ezért, ha a zsaruk a nyakadra hágnak,

az urak előtt ne fogd be a pofádat."

Előzmény: HEV (68999)