rizsa79 Creative Commons License 2019.02.14 0 0 7022

folyt.

Ha magyarázatot keresünk Hamupipőke viselkedésére, akkor talán egy lehetséges magyarázat lehet az elfojtott szexualitás és az éretlenség. A két testvére életkorának megfelelően viselkedik, mert lelkesedik a királyfiért és a bálért. Hamupipőke tudattalanul mindenféle kifogást keres és talál, hogy miért nem mehet a bálba (ebben sajnos az anya buzgón segédkezik neki). Nincs ruhája, különben se tud táncolni, és csak kinevetnék stb. 

Végül elmegy a bálba, ami a mesében különféle praktikák és kegyes csalások után történik meg. És persze két tál lencse és köles kiválogatása után, talán hogy ne történjen semmi rossz ... A bálban aztán már jól érzi magát a lány, de a tánc vége felé bepánikol, és úgy érzi nem itt a helye. A neki tetsző ifjút különféle kegyes hazugságokkal csúnyán lerázza, és szegény fiú nem érti, hogy most mi van? 

Ez kétszer egymás után megismétlődik, aztán folytatódna ugyanígy, ha a lelkileg érettebb partner meg nem elégelné a dolgot. A királyfi cselhez folyamodik, és szurokkal bekeneti a lépcsőt, hogy így megszerezze a lány cipőjét. A mese írott változatában tudja a lány címét, csak éppen a lány személyében (vagyis a sikerben!) nem biztos. Eljön a cipőpróbálás napja. Hamupipőke persze nem mer előjönni, nem fedi fel magát csak úgy egyszerűen. A nővérek alakjában talán az érettebb, kevésbé félénk testvérek alakja jelenik meg, viszont akkor nincs magyarázat a királyfi viselkedésére. Nehezen hihető, hogy a királyfi félvak lenne, és azt hiszi, hogy velük táncolt. Valószínűbb, hogy a keserves cipőpróbák és a sikertelen lánykérések a sikertelen első szerelmi próbálkozásokat jelentik. Vagyis hogy a királyfi kétszer is "elrabolja" az anyától, de az éretlen lány mindkétszer visszatér a szülői házba. (Ez utóbbit valószínűsíti, hogy később keservesen megbánja tettét, amit a nővérek megbüntetése jelképez.)

Végül a fülig szerelmes királyfi makacssága menti meg a helyzetet. Addig követelőzik, amíg Hamupipőkét a szülei (az apa!) elő nem parancsolják. Többé nem rejtegethetik a gyermeküket, és nem "falazhatnak" neki, hogy elbújjon a hamuba vagy a kifogásai mögé. Hamupipőke kénytelen a kérő elé járulni, és felpróbálni a cipellőt. Amit persze mintha ráöntöttek volna. 

Tanulság: látszólag nagyon könnyű, hogy a fiatal, éretlen személyiség fel merje szabadítani a benne alvó "szörnyet", vagyis a szexualitást. Ez főleg visszatekintve tűnik így annak, aki már túlvan az első szerelmi élményeken. De egyfelől meg kell küzdeni azzal, hogy mi lesz, ha elszakadok a szüleimtől? Ha független leszek, önálló, és utána már nem leszek a kicsi gyerekük? Akkor esetleg már nem szeretnek ugyanúgy? Sajnos némelyik szülő erre okot is ad, mert tudattalanul nagyon erősen köti magához a gyerekét.

Másrészt az ártatlan gyerekkorból kilépve az ember ismeretlen vágyakkal és érzésekkel szembesül, aminek tudni kéne parancsolni. Ez szörnyű nehéznek látszik, és ott van a kudarc lehetősége is, hogy csúnyán visszautasítanak. Talán jobb lenne inkább elfojtani az egészet, gondolja a kamaszos lelkületű ember.

 

folyt. köv.

Előzmény: rizsa79 (7021)