eri70 Creative Commons License 2019.02.13 0 0 13065

Sziasztok!

 

Azok figyelmébe ajánlom az alábbi írást, akik tervezik, hogy meglátogatják a Loro Parkot:

https://voiceoftheorcas.blogspot.com/2019/01/loro-parques-baby-orca-ula-possibly-in.html?fbclid=IwAR1I5c2XNxSzLFdCloUp_CO2uE4DVxsmFjaqTo1WEaRDNHfAtjSis73vxGk.

 

Ula, a Loro Parque-ban nemrégen ünnepelt orka-borjú, Morgan gyermekeként, fogságban született, azonban néhány napos korában elválasztották az anyjától. A borjú anyja, Morgan állandóan az őket elválasztó fémkapu előtt úszik, remélve, hogy megpillantja a gyermekét.

Annak ellenére, hogy a borjú születése után bebizonyosodott és a park többször is kommunikálta, hogy erőteljes Morgan anyai köteléke, mégis elszakították az anyjától a kicsinyét, először arra hivatkozva, hogy Morgan nem adott elegendő mennyiségű tejet, majd azt állították, hogy biztonsági okokból. Ahelyett, hogy kiegészítő táplálékot biztosítottak volna, vagy csupán ideiglenesen választották volna el őket a táplálási időben, a park vezetősége egy apró, kopár medencébe helyeztette el az orka-babát, egyedül.

Ula fertőzést kapott és traumát szenvedett el. Jelenleg napvédő sátorban van és fototoxikus bőrkezelést kap, a feje nem normális formájú és sérült a bal uszonya is. Jelenleg üvegből etetik, bizonyítandó, hogy az anyja nem alkalmas a táplálására.

Ula csupán néhány napos volt, amikor elválasztották anyjától. A kisméretű borjú torz fejjel született, amelyet vagy egy kórokozó jelenléte, vagy sérülés okozhatott, amely viszont akár életveszélyes is lehet. Semmit nem tudni biztosan. A fotókon jól látható, hogy a koponyája abnormális formájú, nem dinnye alakzatot mutat, mint a normál orkák esetében, hanem laposan beesett. A szakértők soha nem láttak ilyet a vadonban élő állatoknál, szerintük a park irányításának átláthatónak kell lennie, figyelembe véve az állat érdekeit és a közvélemény aggodalmát. Bizonyítékot kell nyújtaniuk arra, hogy minden rendben van a borjúval, orvosi feljegyzések és egy független értékelés nyilvánosságra hozásával.

Továbbá a borjú farkának ventrális felszínéről készült fényképeken tűnyomok láthatók, amely gyakori vérvételre és/vagy antibiotikumok beadására utalhatnak.
Ula jobb oldalán is láthatóak sérülések a bőrén, mely nem feszes, hanem rongyolódott. A feszesség elengedhetetlen az orkák számára a vízvezetés és hőtartás miatt. Az elszíneződött bőrfelületek szintén gyógyszerek adagolására utalnak. A Loro Parque a mai napig nem nyilatkozott nyilvánosan Ula egészségi állapotáról.

Az átláthatóság hiányának szomorú iróniája, hogy a Loro Parque ismételten indokolta Morgan fogságban tartását és tenyésztését a „tudományos kutatás” nevében sőt, már a kicsi borjún is végeztek echolokációval kapcsolatos kutatásokat. Továbbra is felvetődik a kérdés, hogy Morgan Hollandiából Spanyolországba történő szállítása állítólagos hallásvesztéshez vezethetett-e, illetve Ula állapotát tekintve kulcskérdés, hogy a park és a több egyetem által már már bevezetett „kutatás” is hozzájárult-e a borjú jelenlegi, akár súlyosan veszélyeztetett egészségi állapotához?

Morgan története is megdöbbentő. Kereskedelmi célokra használták fel a világ egyik legértékesebb élőállat-kereskedelmében. Ahogy Matthew Spiegl, a Free Morgan Foundation jogi tanácsadója megjegyzi, Morgan tenyésztése Hollandiában és az Európai Parlamentben jogi és jogalkotási kihívások tárgyát képezi. Továbbá fennállnak a kérdések a spanyol kormány részvételéről is Morgan jogosulatlan tenyésztésével kapcsolatban.

A SeaWorld megígérte a nyilvánosságnak, hogy véget vet az összes fogságban tartott orkája tenyésztésének. Ez az ígéret, az Egyesült Államok Humán Társaságával kötött megállapodás (HSUS) egy része 2016. március 17-én lépett hatályba és minden bálnára kiterjedt, beleértve az Loro Parque-nak kölcsönzött bálnákat is. A vadonban született Morgan is szerepel a megállapodásban, akit a holland kormány küldött a Loro Parque-nak egy olyan engedéllyel, amely a kutatásra és nem kereskedelmi műsorokra vagy tenyésztésre vonatkozott. Morgant a Loro Parque mindkét célra felhasználta.
Sajnos Morgan-ra és borjára vártak a problémák, amikor a Loro Parque azt állította, hogy a Morgan süket, amely elméletileg korlátozza azt a képességét, hogy hatékonyan kommunikáljon a borjával.

A jelenlegi helyzet sajnos mutatja, hogy tragikus következményekhez vezetett a Loro Parque ragaszkodása a HSUS-al megállapodott tenyésztési tilalom megszegése, amely ennek a szegény borjúnak a betegen születését eredményezte. Lényegében Ula egy géntechnológiával módosított orka, amely az állat számára sajnos tragikus és szívszorító következményekkel járhat.