alkotasu Creative Commons License 2019.02.12 -4 4 65846

Sajnos nem. Egyrészt ami attrakció rendszeresen van, arra az emberek csak halogatják a jelentkezést. (Én is így voltam '89-től 20 évig.) Másrészt: a mai fogyasztói társadalom az azonnali élvezetekről, türelmetlenségről, követelőzésről szól, és ennek a nyomkodós telefonok, egyéb digitális marhaságok teljesen megfelelnek, egyre kevesebben kíváncsiak a vasútra. Ezt tetézi még az is, hogy a vasútvonalakat zajvédő falakkal veszik körbe, sem a vonatokat nem nagyon lehet látni, sem a vonatokból nem lehet kilátni, az élmény pedig így jelentős részben elmarad.

Kezd kiöregedni, majd kihalni az a generáció, amelyik még látott üzemszerű gőzvontatást. Az utánuk következő generációnak már a dízel, esetleg a Szili a mindene. (Jól látható ez a FREMÓ-s berkekben: van egy fiatalabb korosztály, amelyik el sem tudja azt képzelni, hogy III-as korszakos járművek menjenek, mert nekik a mozdony egyenlő a fejre fordított fürdőkádakkal, téglákkal.)
Sok a feszültség, frusztráció is az emberekben (mert mindig csak azt nézik, mijük nincs, mije van a szomszédnak, az akárkinek - és nem annak örülnek, amijük van), ergo ezt valahol szeretik levezetni. Ennek egyik módja a focimeccseken történő örjöngés - már akit érdekel a foci.

Végül: egy focimeccsre a belépő kb. harmada-negyede egy gőzmozdonyos útnak.

 

És ezeket úgy írom, hogy közben vérzik a szívem, hogy alig van normális (egész napos) gőzmocis kirándulás (hej 10 éve a tapolcai menet minden nehézségével milyen jó volt!). De sajnos jelenleg ez a realitás. :-(

Előzmény: benbe (65843)