netuddkivogymuk Creative Commons License 2019.02.08 0 0 16057

"A gátszakadás pontos oka minden kétséget kizáróan a tározó túltöltése volt – írja. A tragédiához vezető gátszakadás a gáttest legfelső, a túltöltéssel elért – 2009-ben megépített – gátmagasítás-szintkiegyenlítés sávjában, közvetlenül a gátkorona alatt következett be tanúvallomásokkal is igazoltan – szögezi le a szakértő."

 

Ezt is pontosítani kell. A tározóban a folyadékszínt nem volt magasabb az előírtnál. A folyadék mennyisége (mélysége) volt az, ami a katasztrófához vezetett. 

Hozzáteszem, a gát magasításának semmi köze nincs a katasztrófához. bár valóban a gát korona közelében nyílt meg a repedés a gáttestben felhalmozódott csavarodási feszültség következtében. A gátnak ezt a felső részét nyomta a folyadék kifelé, míg a gáttest alsó része a helyén maradt. (Ez a helyzet a patakkal párhuzamos gáttestben állt elő). Ennek a csavaró törésnek a nyoma megmaradt a gát sarkánál, és a patak mentén a saroktól 100 m-re a gát koronán is. Ez volt az a nagy dörrenés, amit a szemtanúk hallottak. Ez viszont még nem okozott gátszakadást. Ahhoz az kellett, hogy a saroknál levő törés miatt megszűnt a merőlegesen csatlakozó másik gáttest végének a megtámasztása, így annak a gáttestnek a vége letört, mint egy konzol. Így nyílt meg a sarkon a rés, ahol a folyadék már ki tudott ömleni, aztán az már mindent vitt. 

Előzmény: Törölt nick (16036)