Novemberben én is lakástakarékból szereltettem napelemes rendszert. Nem kellett előre fizetnem semmit, csak a végén egyben. Megmondtam, mennyi pénzem van, olyan ajánlatot kaptam, ami pont annyi lett.
A három fázisú inverternek az az előnye, hogy az áram eloszlik a 3 fázison. Ha egy fázisod van, és azon 16A a max (ez elég általános), azon 3,7kW-nál nagyobb teljesítmény nem megy át. 20A-nál már 4,5kW. Ennél nagyobb teljesítményhez már 3 fázis kell (vagy egy fázisra még nagyobb amperbővítés, de a 3 fázisnak szerintem több értelme van, tudod másra is használni). Mivel nálad mindkettő megvan, nem kell bővíteni, szabadon dönthetsz. Árban nagy különbség nincs a 3 és az egyfázisú inverterek között, de értelemszerűen 3 fázisnál 3 vezeték, 3 kapcsoló stb. megy az inverter és a villanyóra között.
4kW-os inverterre feltehetsz nyugodtan akár 5kW-nyi napelemet a későbbiekben, mert 5kW-nyi termelést úgyis csak akkor adna le, amikor pont merőlegesen esnek rá a nap sugara, és az időjárás is optimális. Ilyenkor az inverter persze csak 4kW-ot ad le.