cassano71 Creative Commons License 2019.02.07 -2 12 108474

Korábbi viták elkerülése végett DEB=debreceni reptér, BCN=Barcelona El Prat reptér, LF= load factor azaz a gép töltöttsége ( de ronda szó, biztos valaki beírja majd rá a hivatalos magyar kifejezést ), W6= Wizzair, A HUF-ot nem mondom meg mi:-)

 

2019.02.01  06:10 - 08:55 DEB - BCN  W6 7887  LF 97%  2.990 HUF

 

József5010 user kérésére lehet kicsit túlzásba fogom vinni a technikai részleteket, elnézést érte:-) 

Szóval, "próbáljuk ki az új járatot mert olcsó és jó helyre megy" jelszóval vettem egy elég pofátlanul olcsó retúr jegyet az új DEB - BCN járatra. Reggel a szokásos reptéri busz feeling ( info for József: helyi bérlettel ingyenes, amúgy egy szimpla helyi buszjegy kell rá ), azaz tök egyedül ültem a buszon. A busz a Nagyállomástól 10-15 perc alatt kint van a reptéren.

A DEB - BCN nagyjából egy időben indul a  DEB - TLV ( Tel Aviv reptér ) járattal, így volt szerencsém legalább 20-25 pajeszos, totál feketébe öltözött ortodox zsidó társaságát élvezni, jópofák és elég érdekes megfigyelni őket tényleg. Bent kétfelé osztják a tömeget, azaz két váró van, na most fent említett urak közül kb. minden negyedik ment rossz helyre és mikor egy utaskezelő csaj már harmadszor jött be a BCN-es váróba hogy valaki vár -e a TLV-re közlekedő gépre még akkor is akadt akiről kiderült hogy igen, rossz helyen ült eddig csak előző két alkalommal nem figyelt.

Amúgy valami jobb megoldás lehetne mert a szeku után kb. két A/4-es falra odabiggyesztett papírlap jelzi, hogy akkor most jobbra menj vagy balra menj adott géphez.

A szeku előtt két utaskezelő csaj ellenőrizte a beszállókártyákat illetve a kézipogyókat, a gurulósakra utaztak alapvetően, az én kishátimat meg sem nézték. Szokás szerint ingyenes kiskézivel utaztam és nulla egyéb szolgáltatást vettem. Hát, láttam olyat aki fennakadt a rostán értsd nem ment bele a keretbe a gurulósa és nem voltak vele elnézőek egyáltalán.

A szeku kb. 15 perc volt, cipőlevétel továbbra is szigorúan játszik, online check-in természetesen létezik ( for József ).

A tranzitban megfigyelve az utasokat eléggé homogénnek találtam az összetételt, legalább a fele utazóközönség turista volt úgymond elkapva néhány beszélgetésfoszlányt, igazolva a várakozást hogy ez messze nem csak munkásjárat lesz ellentétben mondjuk a DEB - LTN -el ( LTN = London Luton Airport ).

Gyalogos beszállítás, értsd kigyalogolsz a termináltól kb. 150m-re parkoló géphez. Mostanában DEB-en ez nem egyértelmű mert már van buszos beszállítás is, a TLV járathoz pl. most az volt.

A gép szinte tele volt. Totál magyar személyzet, Captain Ferkó Dávid szólt hozzánk röviden amiből megtudtuk, hogy van még pár perc papírmunka amiből lett egy olyan 5 perces késésünk, hogy Barcelonában 14-18 fok  vár ránk, 2:50 lesz a repülési idő és "szeles megközelítés" várható. Első tiszt Ságodi Béla, sztyuvik Rita, Betti, Evelyn, Anita.

A gép a 11D-t dobta 53-as sorszámra, én ezzel nagyon elégedett voltam mert folyosó mellett szeretek legjobban ülni.

Út eseménytelen, fogyasztás közepes, még én is ittam egy kólát kivételesen, méregdrágán persze:-)

Az egész utat azzal töltöttem kb., hogy megnéztem Cserhalmi György százéves filmjét a telómon, címe Dögkeselyű. Már láttam persze, de elég régen.

Érkezés 7 perc késéssel, a gép csőre állt ami a legkellemesebb a kiszállítási módok közül szerintem.

 

Barcelona:

 

Ezt próbálom lerövidíteni címszavakra valahogy mert hosszú leszek.

For József: Barcelona tömegközlekedési kártyát biztosan át lehet venni a "turista pavilonnál" is, nekem is volt most egy előre vásárolt Hola BCN 72h card-om, én az automatából vettem ki a metrónál egy emailen küldött kód ellenében.  

A metró/vasút ki van táblázva igen, elég sokat kell a gépből való kiszállástól kutyagolni a reptéren belül mire eljutsz a függőfolyosóig ha nevezhetem így, ez visz a metróhoz/vonathoz.

Barcelonában négyszer voltam korábban, így nem feltétlenül azt csináltam amit első látogatáskor csinál az ember.

Ezeket láttam most:

Nosztalgiázás a Ramblason, La Boqueria piacon, Gótikus negyedben, a Katedrálisban a 13 libával :-))  stb. A Gótikus negyedben továbbra is nagyon bejönnek a kis kézműves boltok

és galériák. Egyik jobb mint a másik.

Bunker del Carmel. A kilátás pazar fentről, sokan sörrel/borral "felfegyverkezve" mennek fel, főleg a párok:-) de fent is lehet venni ilyesmit, persze sokért. Aki akar menni, 22-es vagy 119-es busz. Ezektől már nagyon keveset kell gyalogolni felfelé, a metrótól elég sokat még.

Montjuicra fel a 150-es busszal, aztán lesétálni és ami útba esik azt megnézni. Szintén mondhatni nosztalgiázás, hiába volt fenn már az ember többször, nem lehet megunni.

A Nou Campban Barcelona - Valencia meccs alsó szektorból, 7. sorból, testközelből Messi meg a többiek. Ezt nem részletezem, aki tudja tudja, akit meg nem érdekel a foci annak mindegy. Amúgy 2-2 lett, de nem ez a lényege az egésznek persze.

Sant Pau kórház ( hónap első vasárnapján 14€ helyett ingyenes, ezt most véletlenül ki tudtam használni ). A 14 €-t is megérte volna bőven, gyönyörű az egész úgy ahogy van.

Casa Battló, Casa Milá csak kívülről, utóbbi mellett sokszor elmentem mert a szállásom közelében volt.

Torre Agbar esti kivilágításban. Amolyan színes cukorsüveg feeling, jó látvány.

Montserrat. Egynapos program, csak szuperlatívuszokat tudnék írni róla. 31.60€ a kombinált Trans Montserrat jegy, abban minden benne van ami kell. Nagyon megéri.

A Sagrada most csak kívülről körbesétálva, aztán ugyanez este is. 

Este Barceloneta és a kikötő.

 

Mondok két kajáldát azoknak akiket a gasztronómia is érdekel valamilyen szinten külföldön, szerintem mindkettő nagyon jó. Mindkettőt ajánlották úgy kerültem oda. 

 

1. La Tasqueta del Blai. Ez egy klasszikus pincho bár. Azaz kis falatkák, amelyek azért annyira nem is kicsik ha többet megeszel belőlük. Fogsz egy tálcát és a pultról azt veszel el ami tetszik, kétféle hurkapálcára vannak feltűzve a falatok. A sima 1€, a piros 1.80€, ital külön.  Nem igazán a fő turistacsapásokon van, ennek ellenére péntek/szombat este kifolynak onnan az emberek szinte, de ha vársz előbb-utóbb kerül hely. Most tehetnék be róla képeket, de inkább majd esetleg a Barcelona topikba. Olyan 12-15€-ért már itallal jóllaksz és tényleg nagyon finom.

 

2. La Pepita. Ez egy tapas bár, kisebb adag ételek, de ha hármat eszel azzal már nagyon jól lehet lakni. Nem olcsó hely, nem is egetverően drága. Egyszerűbb katalán spec kaják olcsók azért, pl. pa amb tomáquet 2.50€, patatas bravas 5€. Ezek baromi jók tényleg ott nem csak szimplán jók.

Ami halas vagy tengeri herkentyűs cucc azok drágábbak jóval, minimum 9-10€ vagy a felett. Egy ilyet is ettem, kimchiszószos tintahal, ezt én már fúziós konyhának mondanám mert ugye kimchi. Még egy katalán krémet ettem a végén + ittam egy kólát, az egész volt 24€ így.

Nem mondom, hogy mindennap ott kell kajálni, de egyszer legalább megéri. A Passeig de Gracia környékén van a hely. Délben 13:00-kor nyit, előre nem lehet foglalni, érdemes hamar érkezni, 13:30-kor egy darab hely nem volt már. Turistás amúgy, de ez úgy vettem észre mégsem megy sem a minőség sem a kiszolgálás rovására. 

 

Összességében ez is egy olyan város amit nehezen lehet megunni, nekem nagyon bejön.

 

 

 

 

2019.02.04  09:30 - 12:15 BCN - DEB W6 7888  LF 85%  3.790 HUF

 

És akkor a hazaindulás. Befelé metróval jöttem be, most vonattal mentem ki a reptérre. Inkább utóbbi jött be. 

Szeku 5 perc, nagyon gyors volt tényleg, cipőlevétel itt is alap volt bakancsnál természetesen. 

Semlei ( Zsemle ?? ) József kapitány. Vele többször repültem már és egyszerűen soha nem értem a nevét, szóval aki tudja pontosan az írja meg mert így fogok meghalni különben. 

Sztyuvik: Petra, Viktória, Beáta, Orsolya, szóval megint komplett magyar crew. 

Rettenetesen nehézkes beszállítás, viszont kényelmes mert a gép csőre állt. Nehézkes alatt azt értem, hogy nagyon nyögvenyelősen indult és utána is 2-3 percenként állt meg a két utaskezelő csaj valami miatt, olyankor érthetetlen telefonálgatás, mutogatás stb., aztán kezdődött minden előről. 

A kéziket nézték, de azért nem volt akkora szigorúság mint DEB-en, többen mentek fel láthatóan túlméretes kézivel. 

Szóval sikerült 15 perc késéssel indulni a végére. Most 130-as sorszámmal a 15D-t kaptam ami megint csak folyosó mellett van ugye, szóval elég jól jöttem ki most az "ülésnemválasztásból".

Fogyasztás a gépen közepes. Út kisebb turbulenciákkal tarkított, de nem vészes. Olyan 40 perccel leszállás előtt váratlanul a semmiből  a captain elkezdett beszélni a néphez. A következőket tudtuk meg:  

Éppen Horvátország felett repülünk, 35 ezer láb a magasságunk, 840 km/h a sebességünk, -59 fok van kint, Debrecenben 40 perc múlva landolunk ahol hűvös idő, 3 fok van.  

12:25-kor, 10 perc késéssel landoltunk, méghozzá úgy ahogy csak ritkán. Életem egyik legszebb landolása volt, szinte nem lehetett érezni semmit. Másoknak is eléggé tetszett a gépen.

Remélem megmarad ez a járat mert Barcelonába még többször vissza kell menni.