Pistabá123 Creative Commons License 2019.02.06 0 5 3460

Tisztáznék pár dolgot itt... Olyan nincs hogy teljesen meztelen szaunázol, mert kultúrált ember maga alá teszi a törölközőt és nem ér egyetlen testfelülete sem "csupaszon" a szauna padjához, ebbe bele tartozik, hogy a lábunk alá is lepedőt rakunk.

 

A zavart szerintem a "naturista" szauna okozhatja, amit Magyarországon megkülönböztetünk a fürdőruha mentes szaunázástól, de például német nyelvterületen ilyen megkülönböztetés nem értelmezhető. 

Már az is nagy előrelépés, hogy pár (és sajnos csak pár) helyen megkövetelik, hogy fürdőruha nélkül ülj be a szaunába, bár a magyar ember leleményes, sokszor láttam már, hogy térdig fürdőgatyás férfi társam magára teker egy lepedőt, ami azonnal át is vizesedik a medence vizét éppen kiengedni kezdő gatyától és gond nélkül beül a padra, ami ugyancsak csurom víz lesz, hiszen a lepedő nem több liter víz befogadására lett tervezve.

De már az is nagy előrelépés, ha mindenki leveszi a fürdőruhát és szemérmesen betakarja magát lepedővel. Mehet az izzadás és sikeres lépést tett mind a maga, mind a szaunázó társai egészsége érdekében.

 

Ezzel szemben az úgynevezett "naturista" szauna lényege, hogy a szauna teljes területén meg van tiltva a fürdőruha viselése, itt értem ez alatt, hogy mind a merülő, mind az összes többi medence (ami a szaunarészlegben található) fürdőruhamentes. Tehát itt a szaunából kilépve nem kapja azonnal magára az illető a nedves fürdőruhát és megy megmártózni, hanem pőrén maradhat és élvezheti az intézmény szolgáltatásait. De itt senki se értse azt, hogy VV Auréliót megszégyenítő propellerezéssel halad végig az intézmény területén, természetesen az öncélú magamutogatás és legfőképpen a szexuálisan kihívó viselkedés tilos és gyorsan ki is tessékelnék az illetőt.

 

Ausztriában és Németországban főleg ilyen szaunákat találni, ahol már a belépésnél kiírják, hogy fürdőruha le. Sajnos nincs sok pozitív tapasztalatom itthon, mert sokan félreértik az ilyen szaunázás lényegét, de Ausztriában sokat szaunáztam és talán mert már régebb óta művelik, de megvan a kulturált közeg a szauna helyes használatához és a nyugodt pihenés körülményeinek megteremtéséhez. Értem ez alatt:

  - mindenki maga alá terít lepedőt, hogy ne izzadja be a padot (és természetesen a lába alá is)

  - nem csavarják be magukat, hogy a meleg / gőz minél nagyon felületen érje őket

  - szauna után mindenki tusol, mielőtt a merülő medencében megmártózik (ezért a merülő medence kristálytiszta)

  - fürdőköpenyben / lepedőben betakarózva pihennek a nyugágyon

  - legfőképpen senki sem bámulja a másikat, hogy jujj annak kukija van a másiknak meg puncija...

 

Ettől úgy érzem még messze vagyunk, de talán lépésről-lépésre türelemmel talán eljutunk odáig.

 

Előzmény: Betty.Ford (3457)