vajera Creative Commons License 2019.02.03 0 0 381

Szia Garaz!

Egy régi kérdést feszegetsz, ami szerintem egy nagyon fontos dolog, és én úgy látom, hogy sajnos sok tulajdonos, de még autószerelő előtt sem tiszta, nevezetesen: egy gépjármű esetén, a megfelelő motorolaj kiválasztáshoz nem elegendő a viszkozitást figyelembe venni, hanem a gyár által előírt specifikációknak kell megfelelni. Ezekben a specifikációkban a téli-, nyári oldali viszkozitás, csak egy tényező a sok közül, ráadásul nem is a legfontosabb. 

Az én FR-V-mhez (18. benzin), a gyár az ACEA A3/B3 szabványú motorolajat írja elő (nem ajánlja). A márkaszervizben ennek ellenére simán beletetették volna az "ACEA A5/B5-s olajat", mondván, hogy: "szigorúbb, szabvány, ezért kompatibilis". Pedig az A5/B5 csökkentett HTHS értéke miatt (2,9–3,5 mPa*s) kifejezetten kis viszkozitású kenőanyag használatára tervezett motorokba szabad csak betölteni, mivel ellenkező esetben gyorsabb csapágykopást eredményez. (Cserébe az alacsony belső súrlódása miatt üzemanyag megtakarítást eredményez.) Ezzel szemben az A3/B3 magas HTHS érték miatt (>3.5 mPa*s) kifejezetten nyírás stabil szabvány, ami fokozott kopás elleni védelmet biztosít. Megjegyzem: mindkét szabványból van például 5W30-as. (HTHS - High Temperature High Shear: au olaj dinamikus viszkozitása magas hőmérsékleten és nagy nyíró feszültség mellett.)

Üdv: vajera

Előzmény: garaz (380)