Soká Creative Commons License 2019.02.03 -1 1 50066

Oké, én természetesen rosszul látom. Még szerencse, hogy te biztosan jobban :)

 

Mert természetesen abban semmi mesterséges (értsd visszatetsző) sincs, hogy művi úton megteremtem azt a környezetet, amivel "beetetve" az állatokat lépre lehet csalni őket úgy, hogy közben elmondhatom, ezzel nem avatkoztam be a környezetbe, nem zavartam meg az állatokat.


Csak hogy lásd a természetfotó öncélúságát és élettartamának rövidségét, látogass el fotóarchivumokba és nézd meg az ottani természetfotó gyűjteményt. Leginkább nem találsz majd semmit, főleg nem olyat, ami ma csak egy kicsit is érdekességnek számítana. Ha nem egészen tiszta, miről beszélek, nézd meg a közkedvelt fortepan.huoldalt, ahová régi fotók kerülnek fel. Olyanok, amik közérdeklődésre számot tarthatnak. Nos, keress nekem itt régi természetfotókat! Ha sikerül, folytathatjuk azokról a képekről a diskurzust.


De tedd meg nekem, vegyél elő egy mondjuk 40-45 éves folyóiratot (csak azért ezt mondom, mert erre már emlékszem gyerekkoromból) és nézd meg a képi világát. Ha netán mosolyogsz rajta, akkor megnyugtatlak, 40-45 év múlva a mostani nagy természetfotósok képeit fogják az akkoriak kedvesen megmosolyogni. Ez van, ha valami technikai sportág és nincs benne az a craft, amit művészetnek nevezünk. 

Persze, a dolog bonyolult, mert manapság nagyon sok olyan dolgot neveznek művészetnek, amit teljesen felesleges ezzel a fogalommal felöltöztetni. De ez már egy másik történet. Ha esetleg van egy filozófus a környezetedben, akkor esetleg faggasd ki arról, hogy mit takar ez a fogalom és, hogy a természet látványa önmagában (ami a természetfotó témája, szigorúan embermentes módon), hogy ez eleve  művészet-e?
(oda akarok kilyukadni, hogy a művészet - ha úgy tetszik - egy kellően önző műfaj, csak az lehet művészi, amiben ott az Ember. (ugyanakkor nem minden művészet, amiben benne van az ember, lásd háború, táplálkozás, sport, stb.)

 

Tudom, messzire keveredtünk a topik témájától, én a magam részéről be is fejezem. Tudom, kicsit nyers voltam, csak azért, hogy kicsit szöget üssek a fejekbe és érdemes legyen elgondolkodni kicsit más szemmel a természetfotónak nevezett hobbitevékenységről.

Előzmény: Octi19 (50065)