alkotasu Creative Commons License 2019.02.02 0 0 10630

(Az nem mederlapos, hanem mederelemes árok volt.)

Az az árok az előző átépítés után, a '80-as évek végén épült, senki nem gondoskodott a takarításáról sem, legfőképpen azok nem, akiknek elemi érdekük lett volna. A lakosság meg már korábban jórészt betemette mindenféle szeméttel. Karban kellett volna tartani és akkor a geodétáknak is feltűnt volna, hogy ott van egy árok, ami működik. Ugyanígy volt az Érd-elág és Bagoly u. közötti szakasz vízelvezetése. Ott viszont nagyobb baj is lehet ennél: betemették a mélyszivárgó aknáit a legutóbbi átépítés során. Hogy ezek után a csőrendszer mennyire maradt átjárható, nem tudom, de vannak kételyeim.

 

Az átépítésnek megvolt mindenféle engedélye, a vízügyi hatóság is megkapta a terveket. Amennyiben engedélyköteles lett volna, előírta volna a vasútépítési engedélyben a vízjogi engedély beszerzésének kötelezettségét.

 

Megjegyzés: A mélyfekvésű városrészen az árok nem segítene sokat, a talajvíz szintjét szivárgóval kellene csökkenteni. Az meg végképp nem a NIF beruházásának feladata. Ugyanakkor nyáron a nagy szárazságban jól tud jönni a magas talajvíz. Egy ásott kút, és lehet locsolni a konyhakertet.

Előzmény: ÖKOTEST (10626)