meilinger Creative Commons License 2019.02.02 0 0 29264

Pont azért vettem új autót, mert nincs időm, illetve ha van, nem szándékozom azzal tölteni, hogy szervizbe járkáljak. Hiába ingyenes a szerviz a garancia miatt, nekem sok kiesést jelent egy látogatás. Úgyhogy most így hagyom, ahogy van, ha nem tetszik továbbra sem, akkor majd a 15.000 km-es szerviznél fogok rá visszatérni.

Eddig kétszer volt olyan, hogy két egymás utáni nap napi kb. 8 órát autóztunk a síelés miatt, semmi baj nem volt az ülésekkel, a feleségemnek sem, pedig ő terhes, bár nem tudom, hogy ez mennyire számít. A Mazdának is jó volt az ülése, viszont kétszer utaztam egyik barátom 2009-es Skoda Octaviájában 4 órát (szintén síelés oda-vissza, csak közelebbre), azt nagyon nehezen bírtam.

Gyorsulásról nem nagyon tudok nyilatkozni, mivel eddig kíméletesen használtam, nem akartam 3000 fölé pörgetni nagyon. Sokszor volt olyan, hogy az autópályán volt 80-as korlátozás, és amikor megszűnt, a tempomatot felállítottam 135-re, és hagytam, hogy magától gyorsuljon, ez alatt 6-osból nem váltottam vissza. Szerintem jól húzott így is, nem éreztem, hogy vissza kellene váltanom, nem tudom, hogy padlógázzal jobban ment volna-e. De valószínűleg az is közrejátszott, hogy kímélni akartam, így nem bántam, hogy nem húz jobban.

Eddig csak városban és autópályán használtam, kétszer egy sávos úton nem igazán, így nem előzgettem. De arról nem vagyok meggyőződve, hogy a papírforma szerinti max nyomaték tényleg megvan-e 1500-as fordulatnál.

Azt figyeltem meg, hogy a kocsi 65 km/h-s sebességnél ajánlja fel magától, hogy kapcsoljak 5-ösbe és 78 km/h-nál, hogy 6-osba. Tempomat szerinti 135-nél (GPS szerinti ~129) még éppen nem éri el a 3000-es fordulatot.

A futómű elég merev, szerintem lehetne puhább is, emiatt érzetre is jól tart, de gondolom ez is relatív, nem mindegy, hogy miből ültél át. A fékek brutál erősek, ez már a tesztvezetésen is feltűnt (pedig korábbi kocsimon is mind a 4 keréken tárcsafék volt), meg kell tanulni jól adagolni, ezért néha túl nagyokat fékezek és sokszor működik a blokkolásgátló.

A fényszóró asszisztensnek én is nagyon örültem, viszont még nem volt alkalmam kipróbálni, autópályán szinte csak világosban mentem, ha nem, akkor sem éreztem, hogy be kellene kapcsolni a távolságit. Előző autómban xenon fényszóró volt, így azt hittem, hogy túl sárgának fog majd tűnni, de teljesen rendben van. Csak design szempontból zavar a halogén színe, kicsit furán néz ki elölről nézve, hogy a 4 fehér LED helyzetjelző között sárgán világít, szerintem majd kicserélem valami fehér hatásúra.

Előzmény: Milee (29263)