Törölt nick Creative Commons License 2019.01.30 0 1 1929

Örülök, hogy jól vagy.

 

A SM.schubokban zajlik, a jó és rossz időszakok váltják egymást, melynek hossza változó, az immunrendszer általános állapotától  függ a változás gyakorisága és a schubok hossza, meg még mint tudjuk, környezeti hatások, étkezés , cigi, pia az a bizonyos  "bűnös négyes".

Ma már úgy gondolom ennél azért sokkal bonyolultabb a helyzet.

Az SM.-est a központi idegrendszer autoimmun, gyulladásos formában zajló betegségének tartják és eszerint kezelik. 

A kérdés lényege szerintem nem gyulladásos jelenség, hanem annak az oka.

Mi tartja fenn, mitől válik autoimmunná egy folyamat, mitől fordul át és épül vissza a Schwanhüvely?

Az idegsejtek axonjait burkoló velőshüvelyt (Swanhüvelyt) támadja meg a saját szervezet. 

Ennek következtében az idegsejt lassabban vezeti, vagy teljesen blokkolja az ingerületet.

Innen jönnek a tünetek, az amit éppen érint a lebontási folyamat.Lebontás és a lebomlás nem azonos fogalmak. Olyan ilyenkor a ingerületvezetés,  mint a szigetelés nélküli drót, ami nem vezet jól, áthúz.

  

Minden sejtünk újra épül, kb 7 év alatt az egész szervezetünk sejtjei kicserélődnek. A sejtek nem kontrollálatlanul kerülnek be a rendszerbe, a (thymus) a szegycsont alatt helyezkedik el. Termel, átszűr, felismertet, rendszerbe enged. Csodálatosan megszervezett folyamat. Brillács tervezés.

 

A kérdés itt lesz érdekes, miért nem ismeri fel a saját sejtjeit, illetve nézi betolakodó ágensnek, ellene ellenanyagot termel, máskor meg visszaépül. Ha ez egy degeneratív elváltozás lenne szó, akkor érthető  elváltozás, rossz funkció, rossz prognózis , nincs visszaépülés.

De itt van visszaépül, újra és újra. Keresd a gyulladás okát.

Arra mondtam, mindig volt, van és lesz kórozó ágens a gyulladásos talaj csak a tünet. Egy kórokozó nem feltétlen rövid ideig tartózkodik a szervezetben, és nem biztos, hogy vírus, baktérium, protonoz, vagy gomba a szervezetbe megbújik hosszan, álcázva védi magát.

Ellenanyag nem termelődik csak úgy a szervezetben, a történet gyenge pontja.

Az immunválaszért mindig a thymus sejtek okolhatók, ami a másodlagos védelmi rendszert képezik, kémiai megsemmisítés, az elsődleges védők a  falósejtek, amik nyirokcsomótól, nyirokcsomóig őrjáratoznak.Minden falósejt egy natural killer, elnyelve pusztít. A két rendszer együttműködik, kiegészíti egymást,mozgósítják a védelmi vonalat.

 

Logikailag  és nagyon leegyszerűsítve , a történet nem gömbölyű.

 

Előzmény: boxerkutya (1928)