1044 ÖBB Creative Commons License 2019.01.30 0 1 13512

A hosszú síneknél a PIKO erre a célra egy alig feltűnő fémlemezt alkalmaz (ami szerintem intelligensebb, olcsóbb). De hogy ezért lenne ott, erre eddig nem is gondoltam.

 

Szerintem az ilyenek miatt jutott az LGB oda, ahol most van. Ma (ill. már egy ideje) minden rációt meg kell ragadni a produktivitás meg a költségek tekintetében, aki elbambul lemarad - de kegyetlenül. Kíváncsi lennék mért következett be ez a krach, pláne úgy, hogy az amcsi paletta is elég nagy volt. Nekem valahonnan sorozatos minőségi problémák rémlenek, de lehet keverem valamivel.

A svájci keskeny nyomközből azért elég korlátozottan lehet megélni, bár új reklámmozdony mindig lesz, új reklámos teherkocsi mindig lesz, de... ez az 1970-es vastagságú katalógushoz fog vezetni szép lassan.

De itt jön be amivel - pontatlan fogalmazásból - Dampf kolléga ezt a diskurzust elindította: a PIKO belelőtt a közepébe a normál nyomtáv felkínálásával, ezzel olyan új beszállókat szerezve (mint pl. én), akinek ha tetszik is a Ge4/4 II-es, csak ezért nem kezd el kerti vonatozni. Viszont így, hogy a gyerekkori kedvenceim megvehetők elérhető áron nagyban, így már csak-csak, még ha kertem nincs is.

Az LGB (vagy Märklin) sajnos ilyen szempontból impotens. Megvannak a szerszámok, megvan minden - még sincs Ep. IV-es kék-bézs BR140-es a hozzá illő kocsikkal - ráadásul úgy, hogy a PIKO kidobta a BR103-ast, folyamatosan gyártja a kék-bézs  BR218-ast... és az év végére elkészül a kék-bézs és bordó-bézs IC-kocsi a 103-ashoz.

Ha én lennék az LGB, már 1000-rel konstruálnám a BR111-est ezekhez - nem LGB mentalitással, hanem a PIKO-hoz kicsit igazodva.

De hát nem. Az LGB ennél egyszerűbb dolgokat sem tesz, hogy pénzt keressen... Sajnos ez van.

De hiába - ma ha egy cég nem tud folyamatosan megújulni, akkor előbb-utóbb vége lesz.

 

Ami a felrakható tartozékokat illeti: ha én lennék a gyártó, ezeket a nagy dögöket jobban kidolgoznám. A PIKO-t is meg lehet bátran fogni attól mert a kapaszkodó nem ráöntött. Viszont ha szépen ki van dolgozva és netán felborul, ütközik, letörik - akkor a kedves modellező rendeli majd, mint a kis angyal a pótalkatrészeket - amiért a legtöbb nyereséget lehet bezsebelni. Néhány fröccsöntött kis szar horror árért :-) Ha én gyártó lennék, biztos ezt csinálnám :-)

 

A II-es méret szép móka - de annyival nem nagyobb, mint mondjuk a PIKO gépek. Csatolok is két képet PIKO-ból átalakított II-esre.

De nekem a II-essel az a bajom, mint az I-essel. Szép-szép, csak nem a kertbe való.

A II-eshez meg igen nagy ház és pénztárca kell, hogy valami látványos is legyen - ehhez is egy hasznos link, ha valaki még nem ismerné:

https://www.grootspoor.com/nl/

Előzmény: sbubu (13510)