Order of Hermes Creative Commons License 2019.01.27 0 1 2209

Nem feltétlenül te vagy ilyen béna, egyszerűen Svájc nehéz dió, a svájci bankszektor meg pláne. Amit tudni kell:

 

1. Pályakezdőként, juniorként nulla esélyed van, seniorokat keresnek.

2. A svájciak referencia mániások, a jelentkezésnél nagyon fontos, hogy hol dolgoztál eddig. Kelet-Europai referencia meg nem referencia nekik, nem ér semmit.

3. Svájcban a pénzügy meg a banking tök mást jelent mint Magyarországon. Olyan projektekre keresnek embert, amik Magyarországon egyszerűen nincsenek, ergo magyarként neked biztosan nincs olyan tapasztalatod, amit ők kérni fognak. Tavaly pl interjúztam egy olyan projektre, ami strukturált termékek usa-beli adóztatásával volt kapcsolatos. Magyarországon 1-2 olyan hely van mindössze, ahol ilyen jellegű tapasztalatot össze lehet szedni, itt meg úton útfélen ilyen hirdetések jönnek szembe.

4. IT-ban nagyon erős a domain fókusz. Magyarországon mondjuk ha Business Analyst vagy, egy álláshirdetésben pl azt fogod látni, hogy banki tapasztalat előny. Itt meg azt fogod látni, hogy Regulatory project / MIFID 2 experience is a must.

 

Szerintem a svájci pénzügyi szektorba kimenni úgy, hogy otthonról pályázgatsz, majdhogynem reménytelen. Persze meg lehet kerülni... Banki IT-ban a legtriviálisabb módszer az, ha elmész valamelyik vendorhoz melózni, akik svájci banki projekteket futtatnak Magyarországon, ott bedolgozod magad, és egy idő után eléred, hogy kirakjanak onsite projetkre. Ha senior vagy és abból is a jobb féle akkor a vendor cégeket közvetlenül is meg lehet pályázni Svájcban, ők annyira nem a domain tapasztalatot nézik mint inkább az általános IT skilleket, ergo a CV fázison, ami a svájci jelentkezéseknél a legnagyobb buktató, könnyebben át lehet jutni, és akkor már csak a te tudásodon múlik, hogy az interjún mit tudsz virítani. Én business analyst vagyok, ezen az ágon általában a végén az ügyfél oldali interjúk a legkeményebbek, de azokra meg fel lehet készülni.

 

A másik lehetőség, hogy azt csinálod, amit én - én Svájc előtt egy másik Ny-europai országban éltem, oda viszonylag könnyű volt kimenni, aztán az ottani referenciákat már hatékonyan lehetett használni a svájci jelentkezéseknél.

 

Előzmény: c54435 szuvenirmajom (2208)