Egy kis segítség kellene:
Nekiugrottam egy évek óta porosodó Dynakit ST-70 rendberakásához, de nem várt nehézségekbe ütköztem:
Az elöző tulaj(ok) kicserélte az egyeirányító csövet szilicium diódára, valamint az eredeti elkót két csavaros Siemensre. Már évekkel ezelőtt vettem utángyártott elkót, ezért azt hittem, egy délután végzek vele, de nem úgy van az.
Jobban megnézve az erősítőt rájöttem, hogy már az összeszerelésénél is követek el egy kisebb hibát, ami elég nagyot is okozhat: A kimenő csatlakozó panelját rosszul, belülről szerelték fel, ami könnyen testzárlatot okozhat. Ezt aránylag könnyen rendeztem.
De van rosszabb is: kiderült, hogy a nyomtatott panelba szépen belenyultak: a végcsövekre menő 100 nanós kondik helyett 470nF, az előfokban lévő 50nf helyett pedig 1,5mikrós kondi van benne. Továbbá néhány ellenállásis ki lett cserélve, a 270 kilós 33 kilósra, az 1,5 megás pedig 150 kilósra. Ezzel a bemenő pentóda valószínűleg teljesen más munkapontba került. Van ez utóbbi átalakírásnak valami értelme, vagy ezt csak azért csinálták, mert a az egyenírányitó cső kikktatásával elállítódott a munkapont. Gondololm, ezt jobb visszaalakítani az eredetire.
Egyébként azt vettem észre, hogy jó pár eredeti alkatrész értéke több mint 10%-kal eltér a megadotttól (színkód stimmel) Érdemes ezeket 5%-osra kicserélni?
Végül azt kédezném meg, érdemes-e a jó pár éves, de még sosem használt "új" elkót formázni?