sbubu Creative Commons License 2019.01.26 0 0 13484

Szia !

Ugye azt írtam, hogy döntően a Piko normál, míg az LGB keskeny nyomközt gyárt. Azaz nincs kizárva a normál sem az LGB-nél és keskeny sem a Piko-nál. Én is tisztában vagyok vele, hogy az LGB-nek is vannak és voltak is normál nyomközű járművei. 

Nekem jellemzően még Nürnbergi LGB-m van, nem a mostani Marklin. A véleményemet erre alapozom és döntően a saját és baráti köröm tapasztalataira. Mindenki elégedett az LGB-vel.

Az egyértelmű, hogy a Pikonak könnyebb és olcsóbb dolga volt, mert egy csomó tanulópénzt az LGB már megfizetett az évtizedek során, hogy mi a megfelelő a kertben és mi nem. Nyilván nem véletlen, hogy egy csomó minden szinte tök ugyanolyan, mint az LGB-nél(ez valahol jó is, mert csereszabatosak), de mondhatjuk, hogy a Pikonak volt egy minta amit le kellett koppintani(sín mérete-anyaga-csatlakozása, váltók kialakítása, váltóállítómű, áramszedő papucs, kapcsoló szerkezet stb). Ha ezt nem kell mind kitalálni, azzal nagyon sokat lehet spórolni cég szinten.

Nem nagyon foglalkozom a Piko-val, mert nekem a járműveik döntő része nem passzol (keskeny nyomköz érdekel) . Épület ügyben van saját tapasztalatom, ezért egyenlőre biztos nem is veszek Piko épületet, előzőleg írt 2 ok miatt.

Amikor a Piko kezdte a G-t, akkor nagyon sokat küzdött egy topiktárs a bordó dízel motorvonattal. Aztán volt akinek a taurusa egyszer csak megállt mint a szög. Van akinek a krokival voltak gondjai.

Ettől függetlenül én nem szidom a Pikot, nincs semmi ilyen célom ! Mint írtam kimondottan örültem mikor egy újabb Európai cég belépett a G-s piacra. Azt viszont kimondottan nem tartom jónak, ha valaki úgy állítja be az LGB-t, hogy az ócska. Különösen, ha egy kezdő kertivasutas érdeklődik. Ne haragudj, de ez félrevezetés.

Nekem nincs egyetlen Kínai gyártmányú LGB-m sem, csak német és 1-2 cseh. Mint írtam, már nem gyártanak LGB-t Kínában, egyszerűen nem vált be. 

A Piko-nak viszont van gyára ott az tuti. Azt viszont nem tudjuk, hogy azok a járművek amik Kínában készülnek vagy csak bizonyos részük készül ott, akkor arra mit írnak (Made in Kína vagy Germany)? Lehet üzleti fogás is, ha az anyacég van országként megjelölve. Nem lenne egyedi eset a kereskedelemben, más gyártók is élnek ilyennel, de nem állítom, hogy a Piko-nál ez így van.

Mivel a Piko nem olyan rég szállt be a G-be, illik is, hogy növelje az eladásait, és azt hiszem a modellezők nagyobb részét a normál nyomtáv érdekli, ez pedig egyértelműen a Piko felé tereli a vevőket. Ügyesen kihasználták ezt a Piko döntéshozóik, nagy örömére a nagyvasút után érdeklődő kertivasutasoknak !  Nincs is ezzel semmi baj, mert az LGB viszont egy olyan másik rést tölt be, amit viszont más nem gyárt, de ez egy kisebb réteget érdekel szerintem.

Amikor az LGB még önálló volt, sokkal nagyobb volt a szortimentje, volt év, hogy igen vaskos katalógust adtak ki a teljes kínálatról. Tulajdonképpen örülni kell annak, hogy egyáltalán megmaradt az LGB, de azt tudjuk, hogy a Marklinnek azért van sok más is, és ez csak egy szegmens.

Hogy a sörözőkben mit használnak, annak sok minden oka lehet. Mivel a Piko új ebben a témában az is érthető, hogy sokan ki is akarják próbálni. Mint írtam majd az idő mutatja meg, hogy hosszútávon beválik-e vagy sem.

Magyarországon sajna az LGB-t árusítók száma igen szűk, ebben a Piko bőven vezet, így ha egy magyar kocsma vagy park akar ilyet akkor nagy eséllyel a Pikot választja, mert ebből nagyobb az itthon elérhető kínálat.     

Nálam semmi gond az LGB kocsikkal, Piko-val nincs tapasztalatom, de az egyéb kínai vagy Kínában gyártott amerikai kocsik már makrancosabbak.

Az LGB-nél is lehet venni 200-300eFt között igen szép méretes gőzösöket, ez biztos ! 

Az LGB kezdőkészletben lévő Stanci vagy Schöma igen megbízható gépek, még ha kicsik is. Ez mindenképpen becsülendő, hogy a kezdőkészletbe is jó mozdonyokat tesznek. A Piko kezdőkészletben lévő Br80-as sajna nem mérhető össze a Stancival.

Nekem a minőség tekintetében az inkább a mérvadó, hogy a német Ebay tele van LGB-vel és 20-30 éves járművek is igen keményen tartják az árukat még licitben is. Mivel a német modellezők több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, azt gondolom, hogy nem véletlen a használt LGB-k nem olcsó ára.

De tényleg nem szeretnék negatívumokkal dobálódzni, én LGB-zek és elégedett vagyok. Ezért nem tudtam szó nélkül hagyni annak leminősítését.

Előzmény: Dampf (13482)