vélemény Creative Commons License 2019.01.21 -1 2 21730

Folytatom.

A császári fórumoknak egyforma volt az alaprajza. Egy oszlopos előcsarnok és mögötte egy templom.

Ceasar fóruma. Ez volt a legkisebb, 1932-ben kb. a negyedét ásták ki, a templomát Vénusznak szentelték. Ceasar családja Vénusztól származtatta magát.

Augustus Fóruma. Az előző mintájára, egy fal zárta el a mögötte levő Suburra szegény negyedtől, ahol gyakran voltak tüzek. A templomát Marsnak szentelték.

Trajanus fóruma. Ez volt a legnagyobb, öthajós, 4 oszlop soros oszlopcsarnokkal, Trajanus óriási lovas szobrával. A talapzat maradványai lapján 12-15m magas lehetett. Az oszlop egyébként színes volt.

Nerva fóruma. Egy ksekeny hosszúkás terület, amely merőleges volt a mai Fori Imperialira, csak nagyon kis részét sikerült feltárni a többi az utca szintje alatt van.

Vespasianus fóruma, másik nevén a Béke temploma/Tempio della Pace. 192-ben leégett és Septimus Severus állíttatta helyre.

 

San Lorenzo in Miranda templom. Keresztény templom a Largo Romolo e Remo-nál,  Antonius és Faustina templomának előcsarnokánál. Nem értettem, hogy a könyv ezt miért nem a Forum Romanum leírásánál szerepelteti. Valószínűleg azért, mert templomként kívülről is megközelíthető, hogy a hívőknek ne kelljen esetleg kifizetni a Forum belépőjegyét. A könyv szerint a templom előtt állva nagyon jó a rálátás a Forum és a Palatinus egészére. A templom belseje 17. sz-i.

 

Basilica dei SS Cosma e Damiano. Ez a kis templom bazilika. Két antik épület maradványinak felhasználásával. Vespasianus Forumának könyvtárából és a az Isteni Romulus templomának/Tempio del Divo Romolo egy aulájából alakították ki. Teodorik gót király  az 520-as években ajándékozta az épületet IV. Félix  pápának. Bejáratnál egy kis 17. sz-i kerengő. Ekkor érte utol a templomot a barokkosítás, megemelték a padlószintet 7m-rel az akkor Campo Vaccino szintjére. Ez volt a marhalegelő a Fórumon. Ettől kicsit furcsa a belső tér. Az oltárok nagyrészt ebből a korból származnak, sőt egy részük a 19. sz-i retaurálás idejéből. A fő látnivaló az apszis mozaik a 6. sz-ból származik. Egyidős ravennai mozaikokkal, de sajnos a 17. sz-ban megcsonkították, sőt a szélső figurák már ekkor készültek. A főoltáron 4 antik oszlop, 13. sz- i Mária kép, cosmata kandeláber. Bejáratnál jobbra 13. sz-i Feszület amelyen Krisztus fel van öltözve. A kis kerengőből nyílik egy ajtó, ahol le lehet menni a 6. sz-i templom padlószintjére, látható a korábbi padlózat márványborításának maradványa.